S grobova počupali sve što mogu prodati, ukrali i Spasitelja sa raspela

Lika ne pamti da je na jednom groblju učinjeno toliko štete, da je iskazano toliko mržnje i vandalizma kao što je učinjeno na mjesnom groblju u Sincu. Po neslužbenim podacima, na više od 70 posto grobnih mjesta učinjena je šteta.
Nepoznat počinitelj(i) u noći sa srijede na četvrtak opljačkali su nadgrobne spomenike, okidajući mesingane vaze, vaze za cvijeće i kutije za svijeće, kipove, pa čak i Spasitelja sa raspela sa središnjeg križa u groblju. No, kako im očito ni to nije bilo dovoljno učinili su znatnu štetu i na grobovima sa kojih nisu ništa ukrali, lomeći kipove, bacajući svijećnjake, lampinjone ili uskrase sa grobova.
Vidno potrešen župnik Sinca Stanko Smiljanić kaže da se ovakvo nešto ne pamti u Hrvatskoj.
„Ovo je na žalost odraz stanja u našem društvu. Ovo je samo jedan primjer kako nam se i djeca odgajaju. Cijelo je groblje počišćeno, prema viđenom odnijeti su svi kipovi, ukrasi i ostali dijelovi od materijala koji se mogu istopiti i prodati. Centralni križ je rastavljen te je sa njega ukraden Spasitelj. Nepoznati počinitelji, kako policija zna reći, pomno su birali grobnice i tražili vrijedne materijale dok su plastične i kamene ostavili na grobnicama. Začuđuje i što je skoro svaka grobnica oštećena te cvijeće i svijeće pobacani po groblju. Svi koji imaju obiteljske grobnice mogu svoja oštećenja prijaviti policiji u Otočcu koja je napravila očevid a nama ostaje tužna misao i pitanje: u kakvom mi to svijetu živimo“ – kazao je vlč. Stanko Smiljanić.
Kako na ovo gledati, objašnjenja nema, sa zgražanjem gledam na sve ovo, a tu je i tisuću pitanja. Ako je iz koristoljublja došlo opljačkati groblje onda je neshvatljivo da je drveni središnji križ išlo uništiti, a uz to i mnoge druge stvari su potrgane i razbacane po zemlji, a nisu odnesene. Znači riječ je o koristoljublju ali i o mržnji, tko zna, kazao je Stipe Brajković, inače vlasnik dvije grobice nad kojima je počinjena šteta.
Danas groblje u Sincu obilaze vlasnici grobnih mjesta koji sa čuđenjem i nevjericom gledaju u vandalizam koji je počinjen na mjestima počivališta njihovih najmilijih.
„ Dok god otkupljivači mogu otkupljivati sekundarnu sirovinu a da nema provjere, jer se vidi da je ukradena, i da nikome ne odgovaraju, toga će uvijek biti. No, gledajući središnji križ u groblju, na kojemu su se baš iživljavali i potrgali ga, to onda baca još neke dodatne sumnje. Tu je riječ i uništavanju stvari koje baš i nemaju nekakvu materijalnu vrijednost, pa i to bi trebalo nešto govoriti“ – kazala je Nevenka Grčević.
Policijski službenici provode istražne radnje i popise oštećenih grobnih mjesta.
Dražen Prša