Salersi osvajaju Liku

Pasmina  goveda salers sve se intenzivnije pojavljuje na hrvatskim pašnjacima. Rekao je to između ostaloga Mirko Devčić, predsjednik Udruge salers Croatia prilikom posjeta Perušiću. Domaćin sastanka između predstavnika ove udruge, aktualnih i potencijalnih domaćih uzgajivača bila je općina Perušić čiji je načelnik Ivica Turić pozdravio nastojanja za proširenjem ove kvalitetne mesne pasmine goveda na područje Perušića. O posebnostima salersa govorili su Bruno Faure, direktor uzgojnog centra salersa u Francuskoj i Lionel Duffayet, potpredsjednik International salers Federation. Prema klimatskim uvjetima kontinentalne Hrvatske, a posebice Like, ovo je područje idealno za uzgoj ove pasmine goveda, a  na području Perušića 60 grla već uzgaja Jure Murgić(31). Do konca svibnja Jure će svoje stado povećati za 55 junica i 2 bika. Mirko Devčić s podosta ushita pripovijeda o salersu.

-To je visoko kvalitetna mesna pasmina goveda po sustavu krava-tele. Po mnogo čemu slična je ličkoj buši: skromna je, podnosi niske temperature, ne treba im pomoć pri teljenju… Bikovi dosegnu i 1 200 kg, a kvaliteta mesa je u samom vrhu, po mnogima najbolja na svijetu. Zbog toga proizvođači uglavnom niti nemaju problema s plasmanom mesa salersa. Bili smo kod gospodina Murgića i  stručnjaci iz Francuske oduševljeni su uzgojenim grlima. U Lici se trenutno  uzgaja oko 200 grla, a do konca godine taj će se broj višestruko uvećati, rekao nam je predsjednik udruge Mirko Devčić.

Nastavak ispod oglasa

Novinari su obišli teren na kojemu  Jure Murgić drži svoja goveda.

-Imam ukupno 70 goveda, od čega 60 salersa a ostalo su križanci. Uzgoj i kvaliteta mesa salersa i ostalih pasmina su neusporedivi, pa ću zato još ovog proljeća povećati broj salersa. To je vrlo otporna pasmina, ne smeta im niti škrta zemlja, ni studen. Sve je dobro dok ne dirate tele. Krave su odlične majke, ne daju da se priđe teladi. Nasrnut će rogovima na vuka i medvjeda, rekao nam je Jure s kojim su njegovo stado obišli Mirko Štakić i Ivan Brkljačić, budući uzgajivači salersa. Općina Perušić obećala je svekoliku pomoć u proširenju ove gospodarske priče, za koju Perušić po riječima struke, ima izuzetno kvalitetne predispozicije.

H.J.