Sastanak Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini

Održan je sastanak Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića uz radno vodstvo predsjednika Odbora mons. Tomislava Šporčića. Sastanku su nazočili ekonom biskupije Nikola Turkalj i udbinski župnik fra Nediljko Knezović ispred ekonomsko-tehničkog pododbora, gospićki župnik i dekan Antun Luketić ispred liturgijsko-ceremonijalnog pododbora, Ivan Prpić Špika kao voditelj zborova te kancelar mr. Draženko Tomić i Zvonko Ranogajec ispred pododbora za medije.

Nastavak ispod oglasa

Na početku je održan pogovor prošlogodišnje proslave nakon čega su utvrđeni svi detalji za ovogodišnju proslavu koja će se održati 11. rujna. Misu će predslaviti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić a tom će se prigodom održati i blagoslov Crkve hrvatskih mučenika. I ove godine će pripadnici motociklista i branitelja prinijeti kamenje sa stratišta diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine na kojima su u prošlosti stradali Hrvati.

Ove godine je stavljeno težište na trodnevnu duhovnu pripravu ne samo u biskupiji već posebno u samoj Udbini. Prvog dana u srijedu 9. rujna na blagdan Male Gospe biskup Bogović će blagosloviti kapelicu Marije Kraljice mučenika koja se nalazi u kripti crkve. Drugog dana koji će biti u znaku euharistije predvoditelj misnog slavlja bit će župnik i dekan gospićki Ante Luketić a sudjelovati će predstavnici molitvenih zajednica i laičkih udruga. Treći dan priprave misu će predvoditi udbinski župnik fra Nediljko Knezović. Križni put s Krbavskog polja počinje u 18 sati a zatim slijedi misa i bdjenje na kojemu će sudjelovati branitelji i mladi. Na sam Dan hrvatskih mučenika križni put koji će predvoditi senjski župnik i dekan Mile Čančar počinje u 9 sati s Krbavskog polja od Crkve Marka groba. Liturgijskim pjevanjem slavlje će uzveličati združeni zbor biskupije uz zborove Bašćinu i klub prijatelja glagoljice kojima će ravnati Ivan Prpić Špika. Nakon mise održati će se kulturno-umjetnički program uz nastup klapa i KUD-ova.

Felix/ IKA