SDSS bolji nego na izborima 2007.

4

       KORENICA – U nazočnosti predsjednika Srpske demokratske samostalne stranke Vojislava Stanimirovića održana je redovna izvještajna sjednica stranke na županijskoj razini. U Korenici su se osim predsjednika županijskog SDSS-a Nikole Lalića okupili predstavnici svih gradskih i općinskih organizacija kako bi razmijenili podatke o djelovanju stranke, rezultatima zadnjih izbora, postavili nove ciljeve i  izvijestili čelne ljude o problemima na terenu. Govoreći o problemima povratka i obnove hrvatskih građana srpske nacionalnosti Stanimirović je istaknuo kako se na tome puno radilo, ali recesija i ukupna ekonomska situacija u Hrvatskoj otežavaju život brojnim povratnicima.

-Izborni rezultat naše stranke je u odnosu na prethodne izbore poboljšan u prosjeku od 20 do 25%. Uvažavajući sve velike stranke, mislim da je ovaj rezultat dobar znak. Između ostaloga on znači da su povratnici srpske nacionalnosti uvidjeli da samo naša stranka u svojim programima ima trajnu zadaću omogućiti povratak izbjeglica i stvaranje što boljih uvjeta života. Mi ćemo kao stranka imati puno posla i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mi smo s Vladom HDZ-a realizirali i započeli mnoge dobre projekte. S novom Vladom započeto želimo završiti. Pitanja i problema ima mnogo: rješavanje radnog staža, pitanje nositelja stanarskih prava, manji je broj  imovinsko-pravnih pitanja koja nisu potpuno riješena, ponegdje imamo problema s infrastrukturom koja nije završena. Tako npr. postoji oko 500 domaćinstava koja od povratka koji je uslijedio prije pet godina još uvijek nemaju el. struju, rekao je između ostaloga predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović. Predsjednik županijskog SDSS-a i zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine  Nikola Lalić iznio je podatke o rezultatima parlamentarnih izbora na području Ličko-senjske županije.

  -Vidljiv je pozitivni pomak jer smo kao stranka u našoj županiji 2007. godine dobili povjerenje 1227 građana, a na zadnjim izborima 1689 glasova. Ovaj je rezultat odličan i zato što SDSS u Ličko-senjskoj županiji ima jedva 400 članova. Dakle, nama su povjerenje dali građani koji politički nisu angažirani, niti su članovi neke stranke. Jedan od hrvatskih problema su  birački popisi. Negdje se barata da u našoj županiji živi oko 7 500 i više građana srpske nacionalnosti. Na izborima za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine na izbore je 2010. godine izašlo 2 500 birača. Uključimo li tu osobe bez prava glasa i građane koji nisu željeli izaći na izbore može se baratati s brojkom do 5 000 građana srpske nacionalnosti. Osim toga starosna struktura tog dijela populacije u Ličko-senjskoj županije je vrlo nepovoljna jer je mahom riječ o starim ljudima. Dakle, naši su izborni rezultati tim bolji jer biološki gledano mi svakodnevno gubimo dio našeg potencijalnog biračkog tijela. Što se tiče rezultata obnove čovjek bi bio nerealan kada bi kazao da se nije puno učinilo. Unatoč tome čovjek koji se vratio ili će to uskoro učiniti uvijek će reći kako je moglo i bolje. Obnova je krov nad glavom, obnova je infrastruktura, ali obnova je i kora kruha koju svatko pošten želi sam zaraditi. Svjedoci smo recesije i velike nezaposlenosti, ali treba biti optimist i raditi dalje, rekao nam je Nikola Lalić.

                                                                                                                M. S.