Senator Begich u Breštanima

1

  UDBINA – Senator savezne države Aljaske Mark Begich tijekom službenog posjeta Hrvatskoj ispunio je želju svojeg djeda Ivana Begića. Posjetio je Breštane u općini Udbina, zaseok nadomak Podlapače iz kojega su djed Ivan i baka Ana 1911. godine krenuli u SAD u potrazi za boljim životom. Jedan od izdanaka te američke loze Begića bio je i Nick, otac Marka Begicha koji je također bio senator. Posjet djedovini započeo je u Udbini gdje je senatora dočekao načelnik općine Ivan Pešut. U vrlo opuštenoj atmosferi načelnik Pešut je gostu predstavio resurse ovog dijela Hrvatske, kao i velike pomake koje Udbina bilježi u gospodarskom smislu. Na upit novinara u što bi ulagao kapital u Hrvatskoj senator Begich je bez dvoumljenja izjavio:»U turizam i ekološke izvore energije. Na malom prostoru sam vidio velike ljepote i znam da je Hrvatska omiljena destinacija turista iz cijeloga svijeta. Snaga vjetra, vode, sunčana energija i bio-otpad su budućnost svijeta i mi ćemo naredne godine u Aljasci nastojati dosegnuti do 50% energetskih potencijala iz tih obnovljivih izvora. Hrvatska je odličnom putu u tom smislu i na tome treba ustrajati!» Načelnik Općine Udbina Ivan Pešut gostu je poklonio vunene rukotvorine: čarape, papuče «priglavke» i nakurnjak, rad Udruge žena «Tara» iz Ličkog Petrovog sela.

     U drugom dijelu posjeta senator se uputio na mjesno groblje u Podlapači gdje počivaju brojni članovi obitelji Begić. Na ulazu u groblje dočekao ga je djedov nećak Mile Begić(73) i pojašnjavao lozu ove obitelji koja se po njegovu kazivanju na ove prostore doselila prije više od 300 godina. Zadnji dio posjeta za cilj je imao zaseok Breštani. Senator je prvi izdanak svoje obitelji koji je nakon 101 godine kročio na svoju djedovinu. Dočekali su ga i ugostili rođaci Nikola i Anita Begić  koji su nedaleko od stare kuće obitelji Begić sagradili novu, pa je opet obnavljali nakon Domovinskog rata.  Nakon ručka i druženja s rodbinom senator je vidno raspoložen dao izjavu novinarima.

 – Moram reći da se odlično osjećam. Na neki sam način vratio dug svojem djedu i baki jer sam im obećao da ću kada-tad posjetiti Breštane. Ovdje sam se družio s rođacima i drugim, meni do sada nepoznatim ljudima. Ne znam hrvatski, ali sam na svakom koraku osjetio toplinu i gostoljubivost kao da se poznamo puno vremena. Hrana je ovdje posebna, baš onakva kako je to govorio moj djed Ivan. Svima ću na povratku u Aljasku pripovijedati o Lici i Hrvatskoj i o njihovim atributima koje ne možete naći u knjigama niti na Internetu, kazao je senator Mark Begich obećavši kako je opet posjetiti svoju djedovinu.

                                                                                                  M. S.