SENJ Bura puše 189 km/h – vrijeme je opasno po život i ne krećite na put ako ne morate!

0

Zima u Hrvatskoj ne popušta, a jutros je svoje zube ponovno pokazala i čuvena senjska bura koja je puhala brzinom do 189 kilometara na sat, izmjerila je ekipa Storm Chasing Teama iz Senja. Bura će do kraja dana nastaviti puhati na sjevernom i srednjem Jadranu, a podno Velebita bit će orkanska. Samo na jugu Jadrana će se još sredinom dana zadržati istočnjak i jugo.

Za Kvarner i područje podno Velebita DHMZ objavio je crveno upozorenje i naveo:

– Jaka i vrlo jaka, tijekom noći mjestimice i olujna bura. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Dok će Jadranu probleme zadavati bura, a unutrašnjosti će to biti snijeg. Bit će pretežno oblačno povremeno sa snijegom, osobito u gorskim i istočnim predjelima. Najviše snijega bit će u istočnoj Slavoniji i Baranji. Na Jadranu djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni.

I u petak još oborine i bura, zatim kratkotrajno smirivanje, ali na kopnu uz prilično hladna jutra, javlja 24 sata.

“U petak na kopnu još može pasti malo snijega i to uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj.  Puhat će i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U subotu će se djelomice razvedriti pa se očekuje vrlo hladno jutro. U nedjelju sa zapada novo naoblačenje, ponegdje uz kišu i snijeg, koji će vjerojatno još češći biti u prvom dijelu sljedećega tjedna.

Na Jadranu i u petak vjetrovito, s jakom i olujnom burom, na sjevernom dijelu mjestimice i orkanskom, a malo kiše može još pasti uglavnom na južnom dijelu. U subotu djelomice sunčano uz slabljenje bure, a već u nedjelju novo naoblačenje, ponegdje s kišom, te umjerenim i jakim jugom i južnim vjetrom. Početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, većinom uz umjerenu i jaku buru.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

L.O.