Senj – Duhovna obnova pjevača crkvenih zborova iz biskupije

0

Godišnji susret i duhovna obnova pjevača crkvenih zborova iz svih pet dekanata Gospićko-senjske biskupije održan je 7. svibnja u Senju, a okupilo se oko dvije stotine pjevača i njihovih svećenika.

U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutin Cihlar Nehajev sudionike susreta, na kojemu je sudjelovao i biskup Mile Bogović, pozdravio je i najavio temu susreta generalni vikar mons. Tomislav Šporčić te domaćin župnik Senja dr. Richard Pavlić. Predavanje na temu liturgijskog pjevanja održao je mons. dr. Pavao Kero iz Zadarske nadbiskupije, nakon čega je u senjskoj katedrali Uznesenja BDM misno slavlje predslavio biskup Mile Bogović. Na kraju su sudionici susreta razgledali Sakralnu baštinu i Gradski muzej Senj.

Oglas

Mons. Kero je proniknuo u naše liturgijsko glazbeno nasljeđe koje je nastalo iz latinske kulture kao i autohtonih narodnih elemenata. Problemi su nastali kada se sa staroslavenskog pjevanja prešlo na svjetovni jezik pri čemu su se neki teško snašli i čak napustili crkvu. Mons. Kero je ukazao na uzroke nestanka pučkog pjevanja koje su ponajviše čuvali glagoljaši. Razlozi su u novom načinu života, depopulaciji, odlasku i gradove i manjku muškaraca. Problem je nastao i u pomodarstvu i neznanu nekih svećenika. Danas smo u situaciji kada se evanđelja vrlo rijetko pjevaju. Sakralna glazba se stalno obnavlja a poštivanje liturgijskih propisa pridonosi miru u crkvi. Treba razlikovati liturgijske od duhovnih pjesama, istaknuo je dr. Kero te odgovorio na više pitanja pjevača vezanih za nove tendencije u pjevanju mladih s instrumentima i održavanju koncerata u crkvama. Mons. Šporčić je ispred povjerenstva za pastoral obitelji pred skori posjet pape istaknuo potrebu uvježbavanja prigodnih pjesama.

U propovijedi je biskup Bogović pjevačima predstavio jedinu glagoljašku katedralu u kojoj je bila dopuštenja misa na starohrvatskom ili staroslavenskom jeziku, te u kojoj se iz 1491. godine čuva prvi lik hrvatskog grba na kamenu. Govoreći o liturgijskoj glazbi istaknuo je da sveti prostor u sveto vrijeme današnji svijet želi promijeniti, čemu se treba suprotstaviti. Glazba kao snaga koja budi osjećaj za prenošenjem evanđeoske poruke treba biti u službi te poruke. Liturgijsko pjevanje treba biti u službi poruke euharistije, zaključio je biskup Bogović.

Na kraju su sudionici susreta pod stručnim vodstvom biskupa razgledali Sakralnu baštinu a profesorice Blaženke Ljubović i postave Gradskog muzeja Senj.

bib/ika