Senj – Promovirana knjiga „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“

0

„Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ naziv je knjige hrvatskog branitelja Vilima Karlovića, koja je promovirana u senjskom Pučkom otvorenom učilištu M.C. Nehajev.
Knjiga govori o strahotama koje je autor preživio u Domovinskom ratu u Vukovaru 1991. i u zloglasnom zatvoru u Srijemskoj Mitrovici. Karlović je opisao patnje koje je zajedno sa suborcima i civilima prošao na Ovčari i Veleprometu te spašavanje od novog masakra nakon što je već preživio masakr i izbjegao strijeljanje na Ovčari. O knjizi je osim autora u ime organizatora govorio ravnatelj POU M.C. Nehajev Ivan Prpić, a Karlovićev prijatelj Srećko Karić je brojnoj publici dojmljivo pročitao neke dijelove.
Djelo poručuje da ni u kom trenutku čovjek ne smije izgubiti vjeru i nadu jer, kaže autor, vjera u Boga i molitva su mu pomogle preživjeti nezamislivi teror koji je počinio čovjek.

Predstavljanje knjige uveličala je pjesma ženske klape „Senjkinje“, a u ime Grada Senja autora je pozdravio zamjenik gradonačelnika Miroslav Prpić, dr.med. Inače, Vilim Karlović, vrhunski sportaš, seniorski prvak bivše države u full-contactu, je 1991. godine dragovoljno pristupio u obranu hrvatskog suvereniteta i poslan je u Vukovar. Nakon pada Vukovara, zarobljavanja i preživljavanja strijeljanja i masakra odveden je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici. Na slobodu je pušten nakon šest mjeseci nakon čega se priključuje borbama na južnom bojištu. Bio je sudionik operacije „Maslenica“, „Bljesak“, „Oluja“ i „Una.“
Krajem 2000. kao zapovjednik bojne dobiva zadatak ustrojiti bojnu za mirovne vojne operacije pod zapovjedništvom UN-a i NATO-a. Dobitnik je priznanja američkih generala i njihova tima MPRI te je postao najviši borbeni instruktor toga tima. Obučavao je prve vojnike HV-a koji su kao borbena postrojba sudjelovali u mirovnoj misiji u Afganistanu. Autor je knjigu „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ počeo pisati u pritvoru zagrebačkog zatvora jer je 2008. godine ubio vjenčanog kuma koji ga je godinama kamatario i prijetio smrću njegovoj obitelji. Nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora i sada na slobodi čeka pravomoćnu presudu.

A.P.