Senjska proslava: Blagdan Velike Gospe u znaku vjere i suosjećanja

Senj je jučer svečano obilježio blagdan Velike Gospe, naslovnice senjske katedrale i nebeske zaštitnice župe. Glavno misno slavlje predvodio je Gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić, uz koncelebraciju s generalnim vikarom, mons. dr. Richardom Pavlićem, preč. Silvijem Milinom i preč. Mišelom Grgurićem. Asistenciju je pružao bogoslov Marko Butković.

Biskup Križić naglasio je tijekom propovijedi koliko vjernici cijene i posjećuju Marijanska svetišta na ovaj poseban blagdan, tražeći Marijin zagovor ili joj se povjeravajući sa svojim tegobama i strahovima. Citirajući pjesnika Đuru Sudetu, koji je unatoč bolesti od tuberkuloze napisao dirljive stihove o Mariji, biskup je istaknuo važnost vjernosti Bogu i njegovoj volji.

Nastavak ispod oglasa

U kontekstu razmatranja patnje, biskup je spomenuo i sveticu Malu Tereziju, ističući kako je papa Franjo govorio o njoj kao primjeru trpljenja i odanosti prema Bogu. Unatoč nedaćama i nerazumijevanju u svojoj zajednici, ona je svoje patnje pretvarala u “lako breme”, nudeći ih Isusu kao utjehu.

Biskup Zdenko zaključio je homiliju naglašavajući kako Blažena Djevica Marija, kroz svoje životne patnje, razumije i suosjeća s našim patnjama. “Ako se nje budemo držali, ona će nam biti zvijezda koja će nas dovesti do sigurne luke bez obzira na sve bure i oluje koje nas kroz život mogu udarati”, rekao je biskup.

L.O.