Simbolika povijesti sažeta u današnjoj Udbini

0

Udbina je danas također bila jedno  od odredišta posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. U Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini predsjednicu su primili umirovljeni biskup dr. Mile Bogović, idejni tvorac ovoga  projekta, i čuvar Svetišta vlč. Josip Šimatović. Ove subote će se  obilježiti Dan hrvatskih mučenika,  na 524. obljetnicu tragične bitke na Krbavskom polju. Biskup Bogović  je rekao predsjednici kako „Crkva hrvatskih mučenika postaje sve više svetište hrvatskog naroda i sveto mjesto, jer na Dan hrvatskih mučenika obilježava se i pamti Krbavsko polje kao mjesto stradanja. Na ovaj način udbinsko  svetište objedinjava  sva druga mjesta patnje hrvatskog naroda, te sve mučenike, uz svece i blaženike također i sve druge koji su stradali boreći se “za krst časni i slobodu zlatnu”, istaknuo je biskup dr. Mile Bogović.

Predsjednica se na Udbini susrela i s vodstvom Općine i građanima, načelnikom Josipom Seučekom (HDZ), predsjednikom Općinskog vijeća Slobodanom Bjelobabom (SDSS) i članovima Općinskog vijeća. Predsjednica je sa zanimanjem pratila izlaganje načelnika Seučeka koji je u kratkim crtama iznio osnovne smjernice  razvoja ovog dijela Hrvatske.

-Na području naše općine uspješno djeluje 180 OPG-a, nekoliko velikih stočnih farmi, peletara, drvna industrija… Ukoliko se uspije povećati količina bukovih trupaca od strane Hrvatskih šuma treba očekivati povećanje broja zaposlenih. Vjerojatno smo jedno  od rijetkih dijelova Hrvatske gdje nemamo nezaposlenih. Povećanjem radnih mjesta očekuje nas novi problem, a to je stambeno zbrinjavanje radnika i u tom smjeru idu naša mnoga nastojanja da bi se ovaj problem riješio, rekao je između ostaloga načelnik Općine Udbina Josip Seuček. Predsjednica je pohvalila općinsko rukovodstvo zbog vizionarskih koraka koja streme daljnjem razvoju ovoga kraja.

M.S.