Sjednica prezbiterskog vijeća

0

Jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća održana je jučer ( 27.09. ) u Gospiću u 9.30 sati. Nakon molitve vijećnike je pozdravio gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović i predao vođenje sjednice predsjedniku Poslovnog odbora mons.. Mili Peciću. A sjednici su prisustvovali vijećnici izabrani u svojim dekanatima, imenovani prema statutu i oni koji po svojoj službi ulaze u ovo najvažnije tijelo u vođenju biskupije kao što je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, predsjenik Caritasa Luka Blažević…Zapisnik je pročitao mons. Tomislav Rogić, a potom je biskup progovorio o stanju u biskupiji. Iduću godinu bit će zaređena dva bogoslova pa će se riješiti neki kadrovski problemi. Župa Plitvice, koja je ovo ljeto ostala bez stalnog svećenika, ima prioritet. Trebat će tražiti pomoć redovničkih zajednica.

Oglas

Središta i glavna tema ove sjednice bila je: Pastoralni plan u pastoralnoj godini 2010/2011. koja je proglašena godinom župne kateheze za biskupiju gospićko-senjsku. Opširni i cjeloviti plan iznio je generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić. U podužoj i konstruktivnoj raspravi izneseni prijedlozi su prihvaćeni. Vijećnicima je posebno prezentiran program susreta supružnika i roditelja koji će za sve župe biti na Trsatu 16. listopada o.g. Također je prihvaćeno da u Otočcu, 24. listopada bude susret župnih pastoralnih vijeća za svih pet dekanata biskupije. Vijećnici su nakon diskusije prihvatili plan. Zatim je određena tema i predavač za Svećeničku skupštinu. Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci briga je i ove biskupije. Zbog niza razloga na ovom Institutu nema niti jednog polaznika iz ove biskupije. Geografska udaljenost glavni je razlog tomu. Zatim je dao izvještaj o poslovanju biskupijske kancelarije vlč. Marinko Miličević, vlč. Nikola Turkalj izvijestio je o radu Katehetskog ureda, a biskup o radovima na Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

U poslijepodnevnim satima dali su svoja izvješća i planove voditelji povjerenstava: mons. Tomislav Rogić o pastoralu mladeži, vlč. Ante Luketić o radu na zvanjima i o radu s ministrantima, mons. Mile Čančar o pjevačkim zborovima, mons. Tomislav Šporčić o župskim pastoralnim vijećima i pastoralu obitelji, o misijskom radu izvijestio je vlč. Ivica Miloš, o pastoralu Roma vlč. Josip Štefančić, o radu s prognanicima i izbjeglicama fra Nediljko Knezović te o radu s medijima mons. Mile Pecić. Sjednica je završila u 16 sati. Ovo je posljednja sjednica ovog Prezbiterskog vijeća u ovom sazivu.

BIB