Škola u kojoj je budućnost već počela!

Tvorci kurikularne reforme hrvatskoga školstva u povremenim istupima ističu kako se izgubilo podosta vremena u mnogo čemu, pa zato u školstvu kaskamo za Europom. Ako je suditi po iskoracima u tehničkom smislu, u OŠ „Zrinskih i Frankopana“ iz Otočca  budućnost je već počela.

Dipl. ing. strojarstva Igor Naprta (52) pasionirani je zaljubljenik u robotiku, granu znanosti koja je u Hrvatskoj još u povojima. U OŠ „Zrinskih i Frankopana“ Igor predaje Informatiku i  Tehničku kulturu. Njegov posao vezan je uz matičnu školu, zatim uz područne škole u Vrhovinama, Švici i u Ličkom Lešću. Zatekli smo ga u tehničkom kabinetu Područne škole u Ličkom Lešću.

Nastavak ispod oglasa

-Robotika je relativno nova  grana znanosti koja proučava  i gradi robote. Usko je vezana uz računala i trenutno je posvuda u ekspanziji. U  našim školama je izvan nastavna aktivnost. Nedavno smo u Otočcu osnovali robotički klub „Robo Otočac“ i odlično nam je krenulo jer je zanimanje mladih veliko. U Područnoj školi Ličko Lešće već šest godina provodimo izvan nastavne aktivnosti vezanim uz robotiku. Do sada smo se ogledali  na mnogim državnim  natjecanjima. Zadnji europsko natjecanje otvorenog tipa bilo je u Slovačkoj. Tamo smo išli učenik Goran Kranjčević i ja, jer je učenik Hrvoje Brajković bio bolestan. Predstavili smo se u kategoriji  „Robo Cup Junior“ sa robotskim spašavanjem žrtve. Među petnaestak ekipa, koliko ih je bilo u našoj disciplini, ekipa iz L. Lešća osvojila je drugo mjesto. Na ovaj način potvrdili smo se kao škola i cijelo područje koje je svojevrsni rasadnik pametne djece pred kojom je budućnost. Na ovome nećemo  stati, iako je drugo mjesto samo po sebi ogroman uspjeh. Motivacija među  našim učenicima je vrlo visoka, želje i znanja im ne nedostaje. Samo da se još malo financijski ojačamo sa sponzorima, vjerujem u nove, velike uspjehe naših timova. Ove godine nam je Grad Otočac doznačio 5 000 kuna, a nadamo se još nekim sponzorima, rekao nam je ponosno Igor Naprta. Pokazao nam je robota koji je iz Slovačke donio srebro. Kako nam je Igor  rekao, potrebno je samo uvećati njegove sadašnje gabarite i robot za spašavanje ljudi je tu!

Prije ovog uspjeha mladi znanstvenici sa ovih prostora uspješno su se natjecali u Dubrovniku, Varaždinu, Supetru na Braču, Zagrebu i Ludbregu. Svaki novi uspjeh nova je premisa koja upućuje na onu filmsku krilaticu po kojoj je „budućnost već počela“. Igor Naprta vjeruje u svoje učenike i s puno entuzijazma tvrdi.

-Naši su učenici sjajni. Želio bih da budemo prvi u Hrvatskoj, za što već imamo odlične predispozicije. Sljedeći korak je Svjetsko prvenstvo gdje je konkurencija nevjerojatno jaka. Bez obzira na to, naši učenici imaju što za pokazati kada je robotika u pitanju!!!

M.S.