Skyrunning spektakl u Lici: SKY BOŠT 2024 okuplja elitu planinskog trčanja

0

U organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag, 8. lipnja 2024. godine održava se SKY BOŠT 2024 (Baške Oštarije Trail). Ovaj događaj uključuje rekreativne utrke “BOŠT Family Time” i “BOŠT 4 You”, no najveća atrakcija je skyrunning utrka “SKY Bošt” duga 30 kilometara. Ova utrka je ujedno i kvalifikacijska za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine.

Prema riječima koordinatora utrke, gospićanina Marijana Butorca, koji je jedan od pionira skyrunninga u Hrvatskoj i član prve hrvatske Skyrunning reprezentacije, prijave za ovu zahtjevnu utrku idu odlično. Jasno je da će se elita ovog sporta okupiti upravo u Lici kako bi odmjerili snage.

Među prijavljenima su skyrunneri iz četiri države, uključujući Norvešku i Irsku. Na listi prijavljenih su i poznati hrvatski trkači kao što su Nikola Špoljar, “kralj” hrvatskog planinskog trčanja, višestruki reprezentativac Ante Pešić Golub, rekorder Mosor Grebeninga Matej Ivančić, dvostruki pobjednik Ultra Trail Dinarida, Marin Mandekić, pobjednik Velebit ultra traila, te Benjamin Vuk, hrvatski reprezentativac u trailu. Među trkačicama ističu se Maja Urban, Zrinka Deur i Darija Bostjančić, osvajačica Mont Everesta, Cho Oyu i Aconquague.

Utrka od Karlobaga do Baških Oštarija je izuzetno fizički i psihički naporna te namijenjena samo iskusnim trkačima s iskustvom u sličnim utrkama. Utrka je također izuzetno vizualno atraktivna, s pogledom na Velebitski kanal, otoke i ljepote Velebita.

Skyrunning je relativno nov sport planinskog trčanja u Hrvatskoj koji se trči na visinama iznad 2000 metara. Utrke se održavaju na lokacijama gdje je minimalni prosječni nagib 6% na ukupnoj udaljenosti, a najmanje 5% staze ima nagib od 30% ili više. Za lakše napredovanje koriste se motke, dereze i ruke, što zahtijeva izuzetnu spretnost i izdržljivost trkača.

L.O.