Slovenci u Gospiću za godinu i pol žele sagraditi tvornicu kalcita

0

Slovenska tvornica kalcitnih punila Calcit Lika najavila je izgradnju 10 milijuna eura vrijedne tvornice u Gospiću. Tvrtka već ima svoje pogone u Ličkom Lešću u sklopu Ličke tvornice vapna. Kako dosadašnji proizvodni kapaciteti od 50 tisuća tona nisu dovoljni, slovenski ulagači su se odlučili investirati u novu tvornicu.

– Zbog velikih potraživanja kupaca iz inozemstva, odlučili smo se na izgradnju novog postrojenja proizvodnog kapaciteta 200 tisuća tona. Na preseljenje u Gospić smo se odlučili prvenstveno zbog udaljenosti Ličkog Lešća od kamenoloma Barlete – istaknuo je Matevž Kirn, direktor Calcita, piše Business.hr.

Plan investitora je novu tvornicu otvoriti početkom 2012. godine i u njoj zaposliti 35 ljudi.

– Prema našim procjenama projekt se može realizirati u godinu i pol dana. Zemljište vrijedno 1,5 milijuna eura smo već kupili, te vjerujemo da ćemo uspjeti ishoditi odgovarajuće dozvole do travnja sljedeće godine kako bismo krenuli s izgradnjom.

– Postupak ishođenja dozvola veoma je spor, a nelogično je da od nas traže DPU za šire područje. To je područje u urbanističkom planu definirano kao industrijska zona i oni od nas mogu tražiti samo da se pridržavamo zakonskih ograničenja u visini gradnje i emisiji prašine, buke – u skladu sa zakonima EU – kazao je Kirn. Slovenci kažu da su pisali predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor i ministru gospodarstva Đuri Popijaču te ih upozorili na teškoće s kojima se susreću prilikom investiranja u Hrvatsku, osobito u vrijeme recesije kada bi, smatraju Slovenci, svako ulaganje trebalo biti dragocjeno. Odgovor od nadležnih, kažu, još nisu dobili.