Snjeg pada na Plitvicama i Oštarijama, orkanska bura u Karlobagu

HRVATSKA je jutro dočekala pod oblacima, a u gorju pada slab snijeg. Prema aktualnim podacima izmjerenima u 7 sati, slab snijeg pada u Delnicama gdje je temperatura pala na -1 stupanj Celzijev, na Plitvicama je temperatura viša tek za jedan stupanj te također pada snijeg.  Slab snijeg pada na Baškim Oštarijama  i na Zavižanu koji je, tradicionalno, najhladnije mjesto u Hrvatskoj s -5 stupnjeva Celzijevih.

U ostatku zemlje pretežno pada kiša ili je jako oblačno, a u Karlobagu i na Pagu puše sve jača bura. Najviše temperature u 7 sati ujutro zabilježene su u Komiži u kojoj je ugodnih 17 stupnjeva, Dubrovniku s tej jednim stupnjem manje i Makarskoj s 15 stupnjeva Celzijevih.

Nastavak ispod oglasa

Zimski uvjeti u Lici

U Gorskom kotaru ukidaju se zimski na svim cestama, ali se u Lici uvode zimski uvjeti na državnoj cesti D25 Gospić-Karlobag. U ostatku zemlje kolnici su uglavnom mokri i skliski od kiše, a i u Lici pada snijeg, upozorava HAK.

Bura zatvorila ceste

Zbog orkanske bure dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Dionica Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Svete Marije Magdalene otvorene su samo za osobna vozila.

Na Paškom mostu zabrana je za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupina), a na Krčkom mostu dodatno i za kombi vozila, te kamione s ceradom do 6 tona (II. skupina).

Prema kraju dana sve hladnije

Ipak, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, poslijepodne se najprije na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima unutrašnjosti, očekuje postupan prestanak oborina te djelomično razvedravanje. Puhat će umjeren, u gorju i na sjeveru unutrašnjosti i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu se očekuje jaka i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima, koja će se proširiti na cijeli Jadran.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 4 do 9, na Jadranu od 8 na sjevernom do 16 stupnjeva na južnom. Prema kraju dana će još zahladnjeti.

D.Z.