Solin za Joška i čisti Vranjic do pobjede na Jadranskim igrama u Pagu!

0
Foto: Ivana Kaurloto.

Jadranske igre imaju novog prvaka, ekipu Vranjica iz Solina! Treći put se sinoć pjevala Zora bila na Jadranskim igrama. Treći put za treću sreću i novu pobjedu Vranjica iz Solina koja ih je dovela do naslova hrvatskog prvaka i predstavljanja Hrvatske na međunarodnom finalu.
Finale je opravdalo sva očekivanja i do samog kraja bilo neizvjesno! Na kraju su Solin i Pag imali po 25 bodova, ali je presudio bolji plasman Solina u povlačenju konopa.
Srce Vranjičko kuca za Joška
Vranjic ima poduži staž sudjelovanja na Jadranskim igrama. Moglo bi se reći da koliko traju igre, toliko traje i njihov angažman na njima. Svake su godine ovi srčani momci i djevojke sa lakoćom pokupili simpatije publike i navijača, no ovo ljeto svoj motiv na natjecanjima nalaze u jednoj drugačijoj priči.
Prošlo smo ljeto svi zapamtili Ciple Dizelaše, kako si je tada Vranjic nadjenuo ime, ne samo po odličnoj i predanoj igri, već i po njihovom angažmanu za lokalnu zajednicu.
Naime, samim imenom koji ironično asocira na poznatu dalmatinsku ribu cipal, htjeli su svekoliku javnost upozoriti na gorući problem naftnog zagađenja njihovih kupališta u Solinu, a o čemu se, po njihovom mišljenju, premalo znalo i pričalo.
U svojoj su namjeri i uspjeli – više od dva milijuna televizijskih gledatelja saznalo je za problem zagađenosti solinske obale, a karizma ovih igrača priskrbila je ekipi i mnogobrojne navijače. Ipak, to ih nije uspjelo dovesti do pobjede – u finalnom su okršaju izgubili od ekipe Raba i Primoštena. Ipak, ovo je ljeto donijelo sreću simpatičnim Vranjičanima.
– Konačno smo uspjeli pobijediti! Svi smo izvan sebe od sreće i veselja! Bit će ovo večer u kojoj Vranjic i Solin neće spavati – poručio je okupljenom mnoštvu kapetan pobjedničke ekipe, Nikola Perajica.
Svaku svoju pobjedu, a ovo ljeto bilježili su ih dvije (na kvalifikacijama u Solinu te regionalnom četvrtfinalu u Stobreču), posvetili su svom preminulom prijatelju Jošku.
Naime, Joško je jedan od najvećih obožavatelja Jadranskih igara te najglasniji navijač vranjičke ekipe (tada Cipla Dizelaša). Kako pričaju Vranjičani, Joško je živio za dvije stvari – ribarenje i Jadranske igre.
– Ono što je Joško htio, to smo mi i ostvarili. Da nije bilo njega, ne bi bilo niti ove pobjede. Hvala ti na svemu, dragi prijatelju! – rekla nam je Jadranka Jurić, natjecateljica vranjičke ekipe.
Naime, nedugo prije svog odlaska, Joško je poručio ekipi neka idu na Jadranske igre, neka se natječu i pobijede. Bila je to njegova posljednja želja.
Vranjic mu je tu želju i uslišao – došli su, hrabrog duha i ponosnog srca te pobijedili. Za svoga prijatelja, svoj vranjički kraj i svoje ljude.
Finale Jadranskih igara neizvjesno do samog kraja
Premda su voditelji Marina Medved Pulić, Karmela Vukov Colić, Rene Bitorajac i Mirko Fodor svojim dobro poznatim pošalicama nastojali pomalo omesti igru, istrenirana koncentracija ipak je presudila u korist pobjedničke ekipe.
No, nije bilo nimalo jednostavno domoći se titule hrvatskog pobjednika Jadranskih igara. Šest je igara trebalo što bolje i vještije odigrati i to u što kraćem vremenskom roku.
U prvoj igri, morskoj alci, trijumfirao je Pag, po pršut se najbrže popela ekipa Solina, dok su u streličarstvu podbacili oni od kojih se očekivalo najviše bodova – ekipa Raba. Najviše bodova u spomenutoj igri podijelili su Pag i Solin, dok se sa magarcima najbolje snašla domaća ekipa.
Ipak, presudni bodovi nisu se, kako to obično biva, dobivali u potezanju konopa, već je o sveukupnom pobjedniku odlučivala – Podravkina Jadranska kuhinja. Samo jedan bod koji je za recept paške janjetine na padeli dobila ekipa Solina, dok su domaćini ostali bez bodova, donijela je slavlje u redovima vranjičkih navijača.
Koliko je neizvjesan bio natjecateljski put sinoćnih polufinalista, u prilog govori i poredak na bodovnoj ljestvici koje se mijenjalo nakon gotovo svake igre.
Premda je svaka ekipa uživala u bučnoj i konstantnoj podršci svojih navijača sa tribina, bilo je i onih neutralnih promatrača koji su svojim pljeskom nagrađivali sve natjecatelje podjednako. Najviše su interesa kod publike izazvale maštovite igre, kao i bogati kostimi koji su se izmijenjivali nakon svake igre.
Sanitetsko vozilo kao glavna nagrada
Pored same pobjede na Jadranskim igrama, koja je dovoljno laskava sama po sebi, pobjednička ekipa Solina osvojila je i još jednu, društveno odgovornu nagradu – malo sanitetsko vozilo.
Prošlo ljeto vatrogasno vozilo otišlo je u ruke Primoštena, a o njegovoj koristi za zajednicu niti ne treba previše pisati. Ove godine sličan scenarij očekuje se i kod novih pobjednika, u čije ruke stiže vozilo za pripomoć hitnoj zadravstvenoj zaštiti.
– Ovo vozilo znači nam jako puno. Vjerujemo kako će sada svi Solinjani lakše disati, znajući kako je ovako vrijedna nagrada došla baš u naše ruke. Hvala organizaciji, hvala svima! – poručio je vidno sretan kapetan Solina, Nikola Perajica.
Podravkina Jadranska kuhinja oduševila sve okupljene
Pored samih igara koje su mamile osmijehe na licima publike, najviše interesa, kao i uvijek, pobudila je miomirisna Podravkina Jadranska kuhinja.
Obzirom da je otok Pag poznat po svojoj ukusnoj janjetini, upravo se taj recept pripremao u Podravkinom gastro kutku i to pod budnim okom stručnog žirija predvođenog Mišelom Tokićem, Podravkinim promotorom kulinarstva te Nenadom Posavcem, poznatim hrvatskim gastronomadom.
Premda su sva jela bila i više nego ukusna, Rab je trijumfirao pobjedničkim receptom, dok su Ploče osvojili drugo mjesto, pa prema tome i dva boda. Jedan bod, i to onaj koji je odlučivao o sveukupnoj pobjedi, pripao je Solinu, dok su domaćini, na iznenađenje svih prisutnih, ostali bez bodova.
Slasnim su jelima, koja su pripremali naši natjecatelji, brk omastile i preostale tri ekipe koja se nisu uspjele domoći pobjedničke titule na Jadranskim igarama, stoga su utjehu pronašle u odličnoj hrani i ukusnoj kapljici Kutjevačkog vina.
– Nadali smo se pobjedi i živjeli smo za pobjedu na Jadranskim igrama upravo ovdje, na domaćem terenu. Ipak, sreća nas nije htjela, no moramo priznati kako je Solin zasluženo pobijedio. Velika hvala svim navijačima, ali i mojim suigračima koji su se predano borili kroz sve faze natjecanja – poručio je kapetan Paških podlanica, Bisero Radan.
Da je sve ovo ipak samo igra u kojoj se sklapaju istinska prijateljstva, poznanstva, pa čak i ljubavi, govori i činjenica da su sve ekipe, nakon službenog proglašenja pobjednika, nastavile zajedničko slavlje na službenom after partyju Jadranskih igara.
Međunarodno finale Jadranskih igara u Biogradu na moru
Ipak, pobjednici neće moći dugo i bezbrižno uživati u svome slavlju. Naime, predstoje im pripreme za posljednji okršaj na Jadranskim igrama. Čeka ih međunarodno finale.
Tko će se pokazati istinskim „meštrom od mora“ i pravim poznavateljem tradicionalnih jadranskih igara, otkrit će se u nedjelju, 9. rujna. Biograd na moru postat će mjestom posljednjeg ovogodišnjeg okupljališta Jadranskih igara, i to međunarodnog finala, koje će okupiti natjecateljske ekipe iz susjedne Slovenije, Italije i Crne Gore.
Svakako, stoga, budite s nama na posljednjem televizijskom prijenosu uživo, iduće nedjelje, 9. rujna u Biogradu na moru, odmah iza večernjeg Dnevnika na HTV 1.

Jadranske igre, Pag, finale, 02. rujna 2012., konačni rezultat:

Vranjic, Solin, 25 bodova

Paške podlanice, Pag, 25 bodova
Plina istočna, Ploče, 4 boda
Žajni, Rab, 3 boda
Rezultati po igrama:
Morska alka
– Paške podlanice, Pag, 6 bodova
– Vranjic, Solin, 6 bodova
– Žajni, Rab, 2 boda
– Plina istočna, Ploče, 2 boda

Pršut
– Vranjic, Solin, 6 bodova
– Paške podlanice, Pag, 4 boda
– Plina istočna, Ploče, 2 boda
– Žajni, Rab, 0 bodova

Streličari
– Paške podlanice, Pag, 6 bodova
– Vranjic, Solin, 6 bodova
– Plina istočna, Ploče, 2 boda
– Žajni, Rab, 0 bodova

Utrka magaraca
– Paške podlanice, Pag, 6 bodova
– Žajni, Rab, 4 boda
– Plina istočna, Ploče, 2 boda
– Vranjic, Solin, 0 bodova

Podravkina Jadranska kuhinja
– Žajni, Rab, 3 boda
– Plina istočna, Ploče, 2 boda
– Vranjic, Solin, 1 bod
– Paške podlanice, Pag, 0 bodova

Konop
– Plina istočna, Ploče , 9 bodova
– Vranjic, Solin, 6 bodova
– Paške podlanice, Pag, 3 boda
– Žajni, Rab, 0 bodova

LO/Jadranske igre/Ivana Kaurloto

Oglas