Spomen dan na Sv.Nikolu Tavelića

0

Danas 14.studenog spomen dan je na Sv.Nikolu Tavelića prvog hrvatskog sveca i 33.nedjelja je kroz godinu. U prepunoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, na svetoj Misi u 11,00 sati u zajednicu krštenih primljen je mali Gabrijel Šporčić od oca Josipa i majke Ane r.Mlinarić. Obred krštenja obavio je mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije i otočki župnik.

Ovo je predzadnja nedjelja u liturgijskoj godini, stoga nas evanđelje potiče da razmišljamo o kraju ovozemaljskog boravka i susreta s Gospodinom, tj. o posljednjim čovjekovim stvarima – smrti, sudu, raju ili paklu. Misleći na taj dan ili čas, njegovo iščekivanje ne treba u nama pobuđivati ni preveliku paniku, ni preveliku ravnodušnost. Taj susret sa Sucem bit će onakav kako se za nj budemo pripremili ili, kakvog si ga pripremimo. U školskim terminima mogli bismo reći da bi kvaliteta sudnjeg dana trebala odgovarati kvaliteti našeg kršćanskog života. To slikovito možemo usporediti s jednim ispitom koji trebamo položiti. Još na početku studenti dobiju pitanja koja će doći u obzir na ispitu. Neki to shvaćaju ozbiljno i savjesno se pripremaju, a drugi misle “ima vremena” i tako se dogodi da ne bude vremena. Nešto slično će biti i na sudnji dan. Svi smo mi dobili “pitanja” – Božje zapovijedi, da nas ne iznenade. Bit će nažalost onih koji nisu bili na visini.

Oglas

Jedan od oblika svjedočenja kršćanske vjere i nade jest nedjeljno okupljanje na bogoslužje. Mnogi su naši suvremenici izgubili osjećaj za nedjelju i ona je za njih postala samo stanka, odmor ili dan provoda uoči novoga radnoga tjedna. Oni nemaju što slaviti. Kršćani uvijek iznova slave Boga i ustrajno mole da, umjesto ravnodušnosti i obeshrabrenosti, budu odvažni svjedoci evanđelja u današnjemu svijetu – kazao je u homoliji mons.Šporčić .

Euharistijsko slavlje uveličao je mješoviti crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama i s.Krešimirom Vuleta.

( bib )