Sredinom tjedna stiže zatopljenje, čeka nas pravo bablje ljeto

0

Novi će tjedan na početku biti promjenljiv, ponegdje uz malo kiše, a od srijede je vrlo velika vjerojatnost diljem Hrvatske stabilnijeg i toplijeg vremena, neki će možda reći i pravog “babljeg ljeta”…

U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno, ujutro ponegdje s maglom, posebice u Posavini. Oblačnije će biti uz Dravu gdje će i mogućnost za mjestimičnu slabu kišu biti najveća. Vjetar mjestimice umjeren sjeverozapadni. Temperatura zraka ujutro najniža od 3 do 8 °C, a danju najviša između 15 i 17 °C.

Promjenljive će naoblake biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje također, osobito u sjevernijim područjima, može biti slabe kiše. Ujutro mjestimice kratkotrajna magla. Najviša dnevna temperatura između 13 i 17 °C.

U unutrašnjosti Istre te u dijelu Hrvatskog primorja i Gorskog kotara također je moguće malo kiše ili poneki lokalni pljusak, i to većinom u drugome dijelu dana. Uz promjenljivu naoblaku, ujutro u kotlinama gorske Hrvatske mjestimice i maglu, bit će i sunčanih razdoblja, ponegdje dugotrajnih. Na sjevernom Jadranu će puhati slab do umjeren jugoistočnjak, posebice na otvorenome, a bit će ga i na srednjem Jadranu. Uz obalu pak ujutro ponegdje bura, a danju jugozapadnjak. Dan će ovdje proteći uz prevladavajuće sunčano vrijeme, uglavnom u sjevernoj Dalmaciji uz povremenu umjerenu naoblaku, a najviša će temperatura biti od 19 do 22 °C.

U tom će rasponu najviša dnevna temperatura biti i na jugu Lijepe Naše, gdje će biti pretežno sunčano. Puhat će u noći i ujutro mjestimice umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadni vjetar, prema otvorenome moru jugoistočni.

Promjenljivo, pa i pretežno oblačno na kopnu će biti i u utorak, nerijetko s kišom, ali uglavnom u malim količinama. Od srijede većinom suho. Zapuhat će jugozapadnjak te će uz dosta sunca porasti temperatura, osobito dnevna. Prema kraju tjedna – stabilno i suho.

Na Jadranu će prema jugu biti sunčanije nego na sjevernom dijelu, gdje je do četvrtka moguća mjestimična kiša. Zapuhat će jugo, najprije na sjevernom dijelu, zatim i drugdje, a od sredine tjednavjetar će okrenuti na jugozapadni i zapadni, zatim i sjeverozapadni. Temperatura zraka od srijede u zamjetnom porastu.

HRT