Stidljivo krenuo vrganj, za tartufe je još prerano

0

Nakon obilnih kiša konačno su se probudili miceliji vrganja. Istina, ove popularne gljive još nema u većim količinama, ali se mjestimično već može naći. Slično je i lisičarkama, drugom najpopularnijom gljivom u Lici. Mediji u Istri ovih su dana pomalo alarmirali javnost kako su već neko vrijeme izostali rezultati potraga za bijelim tartufom pa se već sada nagađa kako će se ove godine njihove cijene kretati u visini od nekoliko tisuća eura do preko 10 tisuća eura za kilogram. Kakva je situacija po pitanju crnog tartufa koji uspijeva u Lici pitali smo akademskog slikara prof. Ivana Golca, ekologa, strastvenog i vrlo uspješnog berača ove delicije.

-Za berbu crnog tartufa treba pričekati mjesec listopad. Suša je ove godine po pitanju pronalaska gljiva sve poremetila jer je ponegdje potrajala 2-3 mjeseca. Sada se tlo nešto navlažilo, ali su crni tartufi pomalo ćudljivi i teško je predvidjeti kada će krenuti, rekao nam je Ivan Golac.

Oglas

Ovu podzemnu gljivu nemoguće je naći bez posebno obučenih pasa pasmine lagotto romagnolo. Njihov istančani njuh bez problema otkriva vlasniku gdje može iskopati traženi tartuf. Ukoliko ovu gljivarsku jesen ipak nije pokvarila dugotrajna suša.

L. O.

ZUC