Stigli kameni blokovi za ovogodišnju kiparsku koloniju za “Gačanski prak hrvatske memorije”

0

Pripreme za ovogodišnju kiparsku koloniju GACKA 2012. su ovih dana praktički započele. Oko naše kamere ulovilo je trenutak istovaranja kamenih blokova, kubusa, u parku pokraj crkve Presvetog Trojstva u središtu grada, namijenjenih za daljnji rad na kompoziciji pod nazivom „Gačanski park hrvatske memorije“. Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke, kao organizator svih dosadašnjih kiparkih kolonija u Otočcu (ovo treba biti osma po redu), nabavila je kamen u Istri. Radi se o vapnenačkim blokovima izvađenim iz kamenoloma Kanfanar, a posredstvom i u dobroj volji Kamen Pazina d.o.o.

Osam kipara iz zemlje i svijeta se očekuje u Otočcu u posljednjem tjednu kolovoza. Obol je to visokim ljetnjim temperaturama jer u kamenoj prašini i znoju lica svoga umjetnicima nije nimalo lako. Zato je odabran povoljniji termin, barem su takva očekivanja, kada će temperatura biti očekivano niža i podnošljivija.

Ovogodišnja kolonija, od ukupno predviđenih trideset kubusa, obuhvatit će period od polovice 19. pa do okvirno polovice 20. stoljeća, s osobama koje su u povijesti, znanosti i kulturi dale ne samo Otočcu već zemlji i svijetu veliki doprinos. Tako će se na jednom od blokova naći lik npr. generala Nikole Maštrovića – oca kraja, slikara Nikole Mašića, generala i posljednjeg zemaljskog poglavara Bosne i Hercegovine Stjepana Sarkotića von Lovćen, zatim akademika Vladimira Varićaka, velike otočke glumice svjetske slave Jucci Kellerman i drugih. Naravno da je svaki blok ‘proviđen’ s jednim od slova (znakova) glagoljice, čime se ostvaruju i svojevrsna ‘aleja glagoljice’, kao spomen na veliku srednjovjekovnu glagoljašku tradiciju u regiji Gackoj.

Kako se očekuje četverogodišnji ciklus kiparskih kolonija na temu „Gačanskog parka hrvatske memorije“ treba biti umjetnički okončan sljedeće godine s preostalih sedam kubusa, kada će se doseći u likovima, događajima i relevantnim činjenicama kraj 20. stoljeća. Jer koncepcija ovog ciklusa je zamišljena tako da se na svakom kubusu nađe jedna od relevantnih osoba iz povijesti regije Gacke i Otočca, relevantni događaj ili kulturološka činjenica koja je važna lokalno, ali koja je važna i u hrvatskim, čak i svjetskim relacijama.

M.K.