Stiže nam obilni snijeg, a poslije vikenda i debeli minusi!

Veljača se nastavlja u zimskom ugođaju. Dok će oblačno vrijeme i zimski uvjeti sa susnježicom i snijegom biti obilježje idućeg tjedna na kopnu, pogotovo u gorju uz snježni pokrivač, na Jadranu će sljedeće dane obilježiti jaka bura, osobito podno Velebita, gdje će biti i olujna. Uz to će povremeno biti i kiše, a na hladnijem sjevernom dijelu vjerojatno i pahulja nošenih burom, javlja Index.

Idućih dana na kopnu će biti pretežno oblačno s oborinama te hladno. Povremeno će padati snijeg, pri čemu će novog snježnog pokrivača biti osobito u gorskim predjelima, a u nizinama, većinom na istoku, najvjerojatnija je susnježica. Ozbiljniji snijeg izgledan je u četvrtak, kada će temperatura posvuda biti niža. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, javlja HRT.

Nastavak ispod oglasa

Na Jadranu će od srijede bura ponovno jačati, osobito na sjevernom dijelu, gdje će biti i problema u prometu. Na južnom Jadranu bit će i istočnjaka i juga. Uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme povremeno će padati kiša, češće i više u Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre, gdje će biti hladnije, vjerojatna je i susnježica i snijeg, osobito u četvrtak i petak.

Zima pokazuje zube

Kako bismo doznali što nas točno čeka ovog tjedna, razgovarali smo s meteorologom DHMZ-a. Podsjećamo kako su modeli sigurniji i precizniji iz dana u dan, a prema podacima koje smo dobili, zima je odlučila pokazati zube na samom kraju.

Iz DHMZ-a su nam poručili kako se prema prognostičarskim modelima radi o najsnježnijem tjednu ove zime. Očekuje se kako će dva do tri dana padati dosta jak snijeg. Sutra se očekuje stvaranje snježnog pokrivača od pet do deset centimetara u većini krajeva, dok će snijeg biti jači u unutrašnjosti pri kraju dana.

Ipak, glavnina snijega očekuje se od srijede do petka. Snijeg će tada padati gotovo neprestano, s tek mjestimičnim prekidima.

U DHMZ-u tako u srijedu očekuju tijekom dana u unutrašnjosti 5 do 15 centimetara snijega, a u gorju i 30 centimetara. Isto se očekuje i u četvrtak na kopnu, a u gorju se očekuje opet od 20 do 30 centimetara snijega. U petak se pak u unutrašnjosti očekuje još 15 do 20 centimetara snijega, a u gorju do 30 centimetara.

S obzirom na to da će temperature biti niske i da će ostati niske nakon prestanka pada snijega, snijeg se neće topiti pa će se neko vrijeme zadržati na tlu.

U Lici i Gorskom kotaru očekuje se i do metar snijega

Očekuje se, dakle 20, ponegdje i 40 do 50 centimetara snijega u središnjim i istočnijim krajevima, dok se pak u Lici i Gorskom kotaru očekuje 50 do 90 pa i 100 centimetara snijega.

Posebno problematično vrijeme bit će u srijedu u Lici i Gorskom kotaru gdje se očekuje bura koja će stvarati snježne zapuhe.

Kako nam kaže dežurni prognostičar DHMZ-a, ralice će čistiti ceste jer sve informacije od DHMZ-a imaju, ali se u ovakvim situacijama novi snježni pokrivač stvara i do pola sata nakon prolaska ralice. Bura se očekuje već danas, ali će sutra oslabiti, a pojačat će se ponovno od utorka navečer pa će u srijedu mjestimice puhati i orkanska bura.

U petak će se djelomice razvedriti, što će dovesti do osjetnog pada temperature, koja će pasti i ispod -10 °C  u jutarnjim satima, a dnevne će se zadržati između -3 i 0 °C. Snijeg će se stoga na tlu zadržati barem početkom sljedećeg tjedna.

Iz DHMZ-a poručuju kako je pred nama pravi zimski tjedan, kako po količini snijega koja će pasti tako i po temperaturama.

L.O./I/DHMZ