Što se čeka ???

4

Ne mogu se sjetiti po koji put HDZ stvara neki novi HDZ. Da je stvaranje nekog novog HDZ-a itekako potrebno, bar u pojedinim ličkim sredinama itekako je očito, jer nije više riječ o trenutačnim slabostima, razmimoilaženja u mišljenjima, već je riječ o raspadu političkog sustava u pojedinim, donedavno najjačim HDZ-ovim uporištima.
Svi znaju da je riječ o HDZ-u Grada Otočca, iako bi i u nekim drugim ličkim sredinama trebalo obaviti temeljito, dubinsko čišćenje i preslagivanje političkih podloga. Najočitije političko rasulo je u otočkom HDZ-u, no ni u nekim drugim sredinama nebi se moglo reći da je stanje idilično, samo što tamo vješto, reklo bi se na pokvaren način prikrivaju načine rada, varanja i vladanja. U Udbini je ta stranka narušila ugled i sve političke postulate, no na mudar i dobro isprobani su način pod vodstvom Ivana Pešuta pokazali hrvatskoj političkoj sceni kako se stvara protuprirodan politički blud. U Udbini je HDZ pokopao sva politička načela vjerodostojnosti i kao takav ogledalo je nemoralnosti, političkog uhljebljivanja i sve očitije leglo materijalno političkih peronospora sa načelnikom Ivanom Pešutom na čelu, za kojega kažu da je dušu prodao za fotelju.
No, bez razlike koliko su nam i kako krvna zrnca politički obojena, većina nas očekuje što će se dogoditi unutar otočkog HDZ-a. Stanje prividnoga mira, traje već skoro pa tri mjeseca. Najave o osnaživanju HDZ-a u Gradu Otočcu, korjenite promjene, kako u vodstvu, predsjedništvu, Nadzornom odboru,  jednostavnije rečeno smjenjivanje donedavne HDZ-ove vrhuške te formiranje jake političke garniture po Organcima, gdje bi zaslužena mjesta dobili HDZ-ovci koji su iz stranke izbačeni, otišli zbog razno raznih neslaganja, jedno su od uporišta koje bi, kako kažu, činio temelj novog HDZ-a u Otočcu. Da su politička preslagivanja u tijeku osjećalo  se u zraku, tako da se u javnosti baratalo sa nekoliko imena koja bi mogla preuzeti otočki HDZ. U novi otočki HDZ vratili bi se po nekim političkim vizijama oni koji su tu stranku osnovali, ali i oni koji drže da je osnova nekakvog novog HDZ nepojmljiva bez vraćanja lika i djela Dražena Bobinca u stranku. Da je to tako potvrđuje i podatak da su štovatelji pok. Dražena Bobinca odradili skoro pa sav posao vezan za postavljanje spomen biste (obilježja) pok. Bobincu i to u središtu Otočca. Ono što stvara političku pomutnju oko pok. Bobinca je činjenica da je ga Milan Jurković izbacio iz HDZ-a jer je u jednom tijeku političke borbe u Otočcu prešao u HSS.
Dvije unutarstranačke struje trebale bi pokazati što će od HDZ u Otočcu biti. Novi HDZ sa novim čelnicima, potpuni raskol ili razvodnjeni „malinovac“ stvoren na kompromisnim rješenjima. Mnogi drže da je HDZ u Otočcu nezamisliv bez Milana Jurkovića koji je obilježio brojna politička kretanja u toj stranci, koji je stranku vodio niz godina i učinio ju prepoznatljivom kako u Lici tako i u Hrvatskoj. Koliko god neki pribacivali Jurkoviću za ove ili one političke promašaje, nitko nema pravo osporiti njegovu političku vjerodostojnost i sve ono što je učinio za tu stranku ali i Grad Otočac. Politički kolaps Jurković je doživio na zadnjim izborima, prividno se povukao, ali vjerujem da nije rekao svoju zadnju. Ne treba zaboraviti da je taj čovjek mnoge zadužio, na ovaj ili onaj način, mnogi i sada sjede tamo gdje sjede zahvaljujući njemu, tako da svi oni koji misle da se povukao iz političkog djelovanja, mislim da se itekako varaju. Poznavajući način političkog rada Milana Jurkovića držim da će u političkom preslagivanju unutar HDZ-a njegova biti itekako uvažavana, pa makar on i bio pojedincima „persona non grate“. Ne treba zaboraviti ni na Ivanu Tomaš, koja će zasigurno biti jedna od sljednica političkog djelovanja Milana Jurkovića ali i moguća nova predsjednica. Tu je i itekako jak Jurkovićev politički kadar koji zasigurno zbog svojih kvaliteta neće se pokloniti bez ispaljenog metka. Ipak, mnogi iz Jurkovićeva „užeg rukovodstva“ morat će otići, čega je i on sam svjestan, jer s njima dalje, bilo bi političko samoubojstvo.
Oni drugi, od kojih se očekuje novi HDZ, mislim da su se zapetljali u pronalaženju formule i načina od kuda i kako krenuti. Možda im je ponestalo afiniteta, hrabrosti ili pak vizije, jer za sada ništa se ne čini iako je to u političkim krugovima Grada Otočca itekako najavljivano. Mnoge stvari još nisu jasne, poglavito one da li će se u političko preslagivanje, stvaranje novog identiteta otočkog HDZ-a upustiti, za sada najviše podržavana Vera Francetić, nedvojbeno najjači politički strateg Branislav Šutić, da li će se novom HDZ-u priključiti „stari“ HDZ-ovci… Razmišljajući politički, da bi Vera Francetić preuzela HDZ u Otočcu, morala bi najprije naplatiti sve one nepodopštine koje su joj na ovaj ili onaj način napravljene. Jer, mnogi znaju da je ona u pravom smislu riječi bila ogledalo „političkog vojnika“ HDZ, držeći se svih postulata unutar stranke, no za uzvrat je znala dobiti podmetnutu nogu. Ostaje pitanje, da li će kao mnoge žene izvan politike popustiti  ili će kao žene u politici ustrajati na svojim načelima dosljednosti. S druge strane, Branislav Šutić svojim je radom dokazao da posjeduje kvalitete lidera, jer snaga koju posjeduje je znanje, politička vizija i moć okupljanja. Kako tko god držao do Šutića, doživljavao ga na ovaj ili onaj način, on je politički itekako kompetentna osoba koja bi mogla promjeniti političko nepostojanje otočkoga HDZ-a. Unutar otočkoga HDZ-a, ali i izvan njega  drže, da vrijeme koje dolazi neminovno će otvoriti političku borbu u kojoj će Jurković, Tomaš,  Francetić i Šutić svako na svoj način biti nostitelji stvaranja nekog novog HDZ-a u Otočcu. Iako je borba za vlast u otočkom HDZ-u već odavno trebala započeti, kako sada stvari stoje nitko nema vremena a izgleda volje ni potrebe da opali prvi politički metak kako bi “streljanja” započela. Glavni šef ličkih HDZ-ovaca Darko Milinović dao je jasno do znanja da nije bio zadovoljan sa stanjem u otočkom HDZ-u, stoga je i raspustio otočki HDZ, ali kao stari iskusni političar, pa makar se to radilo i o njegovoj stranci, niti u kojem slučaju ne želi utjecati na poslagivanje unutarstranačkih redova u otočkom HDZ-u. Ono što svi znaju, vide i osjećaju je da HDZ-a u Otočcu ne postoji, iako ne treba zaboraviti da je veliki broj onih koji HDZ-ovu knjižicu drže kraj srca, bez razlike kakva god vremena bila.
Dražen Prša