Barkan živi među nama

0

Tradicionalna „Barkanijada“ koja isključivo ima turistički smisao i sadržaj a potom i valorizaciju turističkog pozicioniranja Gacke doline i Ličko senjske županije na turističkoj karti kontinentalnog dijela Hrvatske, u subotu je održana u Gradu Otočcu.
Jubilarna 10. Memorijalna Barkanova biciklijada čini i posebnost jer je „milenijsko oko“ Šime Strikomana zabilježilo 517 milenijsku fotografiju u njegovom dugogodišnjem profesionalnom radu.
„Deseta memorijalna Barkanova biciklijada u Otočcu, čiji je između ostalog medijski pokrovitelj i Direktno.hr, je projekt našeg biciklističkog kluba u Otočcu s kojim razvijamo biciklizam kao sport, način života, i kao turistički proizvod ove destinacije. Zahvaljujući Šimi Strikomanu ostavljamo jedan trag za sve naše sudionike i one koji će poslije nas moći gledati našu arhivu. Naš klub ima puno mladih, preko 100 članova, nastojimo popularizirati biciklizam sa destinacijom, koja pruža sve, spoj svih prirodnih ljepota, nedirnute prirode i odmora za sve generacije. Ponosni smo što i ove godine imamo stalne učesnike biciklijade od početka 2007. godine „ – kazala je tajnica BK „Barkan“ iz Otočca Irena Banić.
Inače, Barkanova staza je markirana u dužini od 210 km, a današnja „Barkanijada“ je vožena na prvoj Barkanovoj stazi, koja prati tok rijeke Gacke, prilagođena je svim strukturama biciklista, kako za obitelji s djecom tako i za one, malo zahtjevnije, što između ostalog tu biciklijadu čini specifičnom i jedinstvenom u Hrvatskoj.
Treba podsjetiti da je „Barkanijada“ započela 2007. godine kada smo se predstavili Gradu Otočcu i Ličko senjskoj županiji i osnovali klub koji nosi ime po našem sugrađaninu pok. umjetniku Željku Barkoviću Barkanu koji je bio veliki zaljubljenik u ribolov ali i u biciklizam, i tako smo htjeli, ali i uspjeli na jedan način ostaviti uspomenu na njegov lik i djelo, dodala je Irena Banić.
Dražen Prša