STOP zlouporabi prijevoza za vlastite potrebe

1

GOSPIĆ – Nakon nekoliko godina upozoravanja, rasprava i uzaludnog nuđenja rješenja gospićki prijevoznici obrtnici pozvali su u pomoć najmjerodavnije strukture koje mogu utjecati na zlouporabu prijevoza za vlastite potrebe i sve očiglednije kršenje Zakona o cestovnom prijevozu te Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.
Vezano uz rečeno predstavnici Uprave prometne inspekcije, Šaša Šolman, Policijske uprave Ličko senjske, Mirko Bićanić, Državnog inspektorarata, Ana Žarak Jurišić, predsjednik Sekcije prijevoznika s članovima predsjedništva, Nikola Vrselja, Hrvoje Rupčić i Ante Novačić održali su u Udruženju obrtnika Gospić radni sastanak na temu prijevoz za vlastite potrebe i njegova zlouporaba. Nakon što su ih pozdravili Marko Sokolić, predsjednik i Ivica Tomljenović dopredsjednik UO Gospić, nazočne je s zabrinjavajućom situacijom upoznao predsjednik i članovi Sekcije.
-Pri Udruženju je prije nekoliko godina bilo 77 prijevoznika u sedam općina, a danas ih je registrirano 45 od kojih 17 u samom Gospiću, dok ih je gotovo još dvostruko više u gradu prijavljeno za vlastite potrebe do 3500 i preko toga broja kilograma ukupne mase tei vrše funkciju javnog prijevoza čime se ugrožava egzistencija onih koji državi plaćaju obveze, istakao je Vrselja.
Nakon više od dva sata rasprave nazočni su donijeli zaključke koji će biti usmjereni u sprječavanje rada na crno, nelojalne konkurencije, sive ekonomije i drugog o čemu će uskoro izvijestiti javnost. Prema riječima v.d. voditelja odjela inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Saše Šolmana, situaciji zlouporabe prijevoza za vlastite potrebe problem je opće hrvatski. No u Ličko senjskoj županiji posebno je izražen jer mu pogoduje činjenica da nema zaposlenog inspektora prometa iako su objavljena tri natječaja, da zbog nedorečenosti zakona problem dodatno otežava nadležnost postupanja subjekata i da je nužno s raspoloživim inspektorima iz Zadra i Karlovca pojačati nadzor u ličko senjskoj županiji. Policija će u suradnji s zaposlenima u gospićkoj ispostavi Državnog inspektorata pokrenuti dodatne aktivnosti, a s predstavnicama Hrvatskih cesta inicirati pojačani nadzor tzv „vaga“.

L.O.

Oglas