Stožer civilne zaštite Grada Gospića: Apel za odgovorno postupanje tijekom spaljivanja otpada

0

GOSPIĆ – Uoči dolaska proljeća i početka sezonskih radova na otvorenom, Stožer civilne zaštite Grada Gospića uputio je apel građanima s ciljem povećanja svijesti o potencijalnim opasnostima koje sa sobom nosi nekontrolirano spaljivanje trave, niskog raslinja, korova i ostalog otpada. S dolaskom lijepog vremena, mnogi građani kreću s čišćenjem poljoprivrednih površina, vrtova i okućnica, pri čemu se često odabire spaljivanje kao metoda zbrinjavanja biljnog i drugog gorivog otpada. Ovaj način čišćenja, iako učinkovit, može predstavljati veliku opasnost ako se ne provodi pod strogim nadzorom.

Stožer civilne zaštite podsjeća kako je spaljivanje korova dopušteno u razdoblju od 1. listopada do 31. svibnja, ističući važnost dodatnog opreza i stalnog nadzora vatre do kraja spaljivanja. Ovim putem žele naglasiti važnost zaštite osoba i imovine od potencijalnih požara koji mogu imati ozbiljne posljedice.

U apelu su navedene i mjere zaštite koje građani moraju poduzeti prilikom spaljivanja, uključujući obavijest nadležnoj vatrogasnoj postrojbi prije početka loženja vatre, odabir sigurnih lokacija za spaljivanje te pripremu sredstava za gašenje požara. Naglašava se i važnost izbjegavanja paljenja vatre noću i za vjetrovita vremena, kao i potreba za nadzorom vatre sve do njenog potpunog gašenja.

Stožer također upozorava na potrebu poštivanja odluka lokalne samouprave i odredbi Zakona o zaštiti od požara, podsjećajući građane da savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu mogu značajno smanjiti rizik od izbijanja većih požara koji mogu imati tragične posljedice.

U slučaju izbijanja požara, građani se podsjećaju na važnost brze reakcije i odmah pozivanje vatrogasaca na broj 193. Stožer civilne zaštite Grada Gospića stoji iza svojih građana, apelirajući na svijest i odgovornost u sprječavanju potencijalnih katastrofa uzrokovanih nekontroliranim širenjem vatre.

L.O.