Sud u Otočcu „stanuje“ u Gračacu, Karlovcu i Ogulinu

Nekadašnji Općinski sud u Otočcu

Godinama stanovnici Grada Otočca nailaze na sve veće probleme u ostvarivanju svojih najosnovnijih institucionalnih prava. Osim što su izgubili značajan broj državnih službi, iz godine u godinu gube se polako ali sigurno i ostale, za državnički sustav važne službe.
Negodovanje građana je opravdano, jer da bi obavili svoje obveze, nerijetko moraju potrošiti ne mala financijska sredstva te što je najvažnije voditi „borbu“ sa prijevozima do određenih državnih institucija koje više „ne stanuju“ u Otočcu.
Jedna od zasigurno najvažnijih institucija u Gradu Otočcu, koja je pokrivala Općinu Brinje i Vrhovine, je bio Sud u Otočcu. Pravna institucija koja je itekako imala značajno mjesto u korištenju usluga pravnih djelatnosti. Iako su mnogi bili (ispravnog) uvjerenja, zbog broja predmeta koji su se slijevali u Sud Otočac, iako je Sud imao sve relevantne pokazatelje za svoj rad, „carskim rezom“ naprasno je ukinut s čime je stvoren nepremostiv problem za nekoliko tisuća stanovnika koji žive u Otočcu, Brinju i Vrhovinama.
Kako se uvijek prema Gradu Otočcu odnosilo kao prema slijepom crijevu, tako se i na ovom slučaju crijevo odrezalo i pacijent je umro. Sa radom je 2007. godine prestao raditi sud u Otočcu, što je bio jedan od težih udaraca za daljnji razvitak ove sredine. Brojni pokušaji da se sud vrati u Otočac, brojni argumentirani podatci za tu opravdanost uvijek su kod „glavešina tamo gore na vrhu“ nailazila na odobravanja i obećanja da će se sve riješiti i da će se sud vratiti u Otočac.
Danas, nakon devet godina sud Otočac „stanuje“ u Ogulinu, Gračacu i Karlovcu.
Ministarstvo pravosuđa odredilo je racionalizaciju sudstva s krajnjim ciljem da se od 107 ukine 43 općinska suda, u čiju se kvotu upao i sud u Otočcu.
Danas stanovnici Otočca ali i općine Brinje i Vrhovine putuju po Hrvatskoj, po sudovima trošeći novce, vrijeme i živce. I na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Otočca ponovno je aktualizirano pitanje suda u Otočcu, tražena su pojašnjenja i mogućnosti vezane da se sud vrati u Otočac.
Gradske strukture Otočca, u prijašnjoj vlasti a tako i u sadašnjoj, unatoč brojnim aktivnostima, lobiranjima, razgovorima u ministarstvu pravosuđa, i unatoč brojnim obećanjima da će se u Otočac vratiti Sud, do danas se ništa nije realiziralo niti ostvarilo. Danas stanovnici koji gravitiraju Otočcu, osuđeni su da se na razno razne načine snalaze kako otići do suda u Gračac, Ogulin ili Karlovac.
„Nekoliko smo puta odlazili do ministra pravosuđa, pisali smo pisma namjere, tražili da se dozvoli bar stalna služba. Dobili smo i obećanja za stalnu službu Općinskog suda, no sve se to nije ostvarilo. Sve se to odigravalo za vrijeme vladavine Sanadera. Treba otvoreno reći da kad je sud nestajao iz Otočca, nije bilo volje kod pojedinih utjecajnih političara, volje ni želje da pomognu Otočcu, a to je bilo upravo vrijeme kada su se te stvari mogle riješiti. Mi smo kao Poglavarstvo bili nemoćni unatoč brojnim aktivnostima, poslovima, nastojanjima, to su trebali rješavati, aktivno se u tu problematiku uključiti političari kojima je tada narod dao povjerenje. Na žalost, od svega ništa. Novi zakon o sudstvu donesen je prošle godine, i ne vjerujem da će se po tom pitanju bilo što promijeniti, osim što je ostala stalna služba Prekršajnog suda u Otočcu. Nadamo se da će biti novih izmjena u zakonu, na što ćemo u svakom slučaju promptno reagirati i boriti se za prava stanovnika Grada Otočca „ – kazao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.
Dražen Prša