Svečano obilježen Dan Grada Novalje

0

Povodom obilježavanja Dana Grada Novalje danas je u Kulturnom centru Gozdenica održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novalje.

Među brojnim uzvanicima na svečanoj sjednici nazočili su: izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Ivan Malenica, izaslanik premijera Plenkovića i državni tajnik Josip Bilaver, župan ličko-senjski Ernest Petry sa zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, kao i izaslanici brojnih ministarstava i agencija.

Okupljene je najprije pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Matej Guščić. U svom govoru čestitao je laureatima i dobitnicima plaketa. Guščić je istaknuo kako je stabilna većina HDZ-a i HSS-a u Gradskom vijeću dozvoljava brzo djelovanje i donošenje odluka u korist svih građana Novalje.

– Zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom uveličali našu proslavu, a našim sugrađanima čestitam njihov Dan, kazao je Guščić.

Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo Đono pozdravio je uzvanike i naveo pozitivne pomake koji su za Novalju učinjeni u proteklom razdoblju.

– Na blagdan Svetog Antona, zaštitnika našega grada, posebno zahvaljujem dragim prijateljima koji su doputovali kako bi s nama podijelili svečane trenutke. Prošle godine obilježili smo 30. obljetnicu utemeljenja naše jedinice lokalne samouprave, a pandemija COVID-19 pokazala nam je koliko smo krhki i koliko je važno globalno zdravlje i suradnja. Važno je da smo ujedinjena i zdrava zajednica. Moja misija je jasna, želim da Novalja postane mjesto gdje će svatko imati priliku ostvariti svoje snove i ambicije, mjesto gdje će djeca imati najbolju moguću edukaciju, gdje će naši stariji sugrađani biti zbrinuti s poštovanjem, gdje će mladi imati prilike za zapošljavanje i napredak, a gospodarstvo i turizam napredovati.

Dabo je istaknuo i pozitivne turističke brojke na području grada Novalje, među kojima je i ona da je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno 30.195 dolazaka turista u komercijalnom smještaju, što je za 22 % više u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Dabo je naglasio: “Politika bez ideja i strasti samo je borba za moć lišena bilo kakve vrijednosti i značaja. Kada se osvrnem na proteklu godinu, s ponosom mogu reći da su ipak dominirale ideje o tome kako ovaj grad učiniti još kvalitetnijim za njegove stanovnike. U sklopu te politike realizirani su brojni kapitalni razvojni projekti, među kojima su sanacija i dogradnja luke Žigljen, sanacija i uređenje Ribarske luke, uređenje Primorske ulice, otvaranje vodospreme Komorovac i puštanje u rad aglomeracije Novalja“, kazao je Dabo.

Ličko-senjski župan Ernest Petry čestitao je svim građanima Novalje njihov dan.

“Uz sve što je gradonačelnik Dabo nabrojao, postoji još mnogo projekata koje razvijamo ne samo u Novalji, već i u Gospiću, Otočcu, Senju, Karlobagu i ostalim dijelovima županije. Drage moje Novaljke i Novaljci, u ove tri godine otkako sam izabran za župana, a gospodin Dabo reizabran za gradonačelnika mogu kazati da smo zasukali rukave, a to se vidi i kroz rezultate. Veliku podršku u našim naporima pružila je Vlada Republike Hrvatske, sva resorna ministarstva, a jednako tako i sam premijer Plenković.

Također, želim zahvaliti i ravnateljima državnih ustanova i poduzeća – kao župan, izražavam duboku zahvalnost svima vama koji sudjelujete i podržavate naše projekte. Sve što je pred nama je dobro vrijeme koje ćemo ostaviti nadolazećim generacijama, svima onima koji će ostati živjeti kako u Novalji tako i u cjelokupnoj Ličko-senjskoj županiji i Republici Hrvatskoj. U ime Ličko-senjske županije još jednom vam čestitam vaš Dan Grada, koristeći prihodu da i svim Antonijama, Tonijima. Tonksma i Antama čestitam sutrašnji imendan, kazao je župan Petry.

Nazočnima su se također prigodnim riječima povodom Dana Grada obratili i izaslanik predsjednika Sabora RH i saborski zastupnik Ivan Malenica te izaslanik premijera Plenkovića i državni tajnik Josip Bilaver.

Tijekom svečane sjednice gradonačelnik Novalje Dabo i gradonačelnica grada Mikulova, Jitka Sobotkova potpisali su Sporazum o prijateljstvu i suradnji između gradova.

Na kraju svečanosti dodijeljene su nagrade i plakete zaslužnim pojedincima.

Program obilježavanja Dana Grada Novalje nastavlja se cijeli tjedan, a obuhvaća koncerte, sportska natjecanja i kulturne prezentacije, uključujući nastupe klape “Kaše”, Ansambla “Lado” i Glazbene škole Iva Kuprešak, te turnire u odbojci na pijesku, boćanju i kartanju.

L.O.