Svečano postrojavanje 118. brigade povodom 20. obljetnice

4

GOSPIĆ – Povodom 20.  obljetnica prvog postrojavanja 25. i 26.  satnije Zbora narodne garde upriličene su komemoracije i  svečano postrojavanje 118. brigade HV.

Poginulim hrvatskim braniteljima   počast je najprije iskazana na groblju sv. Marije Magdalene  gdje su vijence položila izaslanstva  Udruga roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Grada Gospića i Ličko-senjske županije,  Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Udruge dragovoljaca otoka Raba,  Grada Gospića i Ličko-senjske županije,  HVIDRE, specijalne policije i izaslanstvo Kluba branitelja 118. brigade. Svetu misu u katedrali Navještenja blažene djevice Marije predvodio je biskup dr. Mile Bogović. Nakon mise komemoracija je upriličena kod spomen obilježja poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata na Trgu blaženog Alojzija Stepinca.

    Na  Trgu Stjepana Radića dragovoljce je najprije pozdravio  jedan od zapovjednika vodova 25. satnije pukovnik Pajo Brkljačić, ujedno i predsjednik Kluba 118. brigade. Govoreći o ratnom putu brigade Brkljačić je iznio podatak da je brigada u borbama  izgubila 91 pripadnika, dok je gotovo 300 bojovnika ranjeno. Gradonačelnik Milan Kolić je u svojem govoru istaknuo potrebu prenošenja istine o Domovinskom ratu na mlađe generacije, pri čemu zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske vidi kao zaalog budućnosti. Zamjenik župana prof. Ivica Mataija  u svojem se govoru osvrnuo na pokušaje neodgovornih pojedinaca i političkih skupina da minoriziraju postignuća hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. U ime ministra obrane govorio je general Ivan Škunca, također jedan od veterana ličkog bojišta. Ministar hrvatskih branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić zasebno se zahvalio obiteljima branitelja koji su tijekom rata izgubili svoje najmilije. Dvadesetu obljetnicu ustroja prve vojne formacije u Gospiću ministar Ivić smatra prevažnim detaljem koji je zaslužan za očuvanje ovog dijela Hrvatske. U ime premijerke J. Kosor nazočnima se obratio njezin izaslanik, potpredsjednik Vlade RH dr. Darko Milinović. Na skupu je dočekan kao pripadnik ove postrojbe koji je u najteže vrijeme rata spašavao živote kao liječnik u vojnom sanitetu i gospićkoj bolnici.

  – Časno je bilo biti dragovoljac onda kad je bilo najteže, baš kao i danas. Ponosno je danas kazati «ja sam Ličanin, ja sam dragovoljac! Pozdravljam  zahvaljujem stotinama naših prijatelja iz dijaspore, iz BiH i sa Kosova koji su nam se pridružili u onim teškim vremenima. U Gospić su ’91. godine stigla dva autobusa Albanaca, prijatelja koji su nam se odmah pridružili u borbi. Da se spominjem naše prijatelja s Paga, Raba, iz Primorja, Rijeke i Istre… Tada se nismo dijelili, pa nemojmo niti danas. Zajedno smo se borili za grad na koji je dnevno padalo i po tisuću projektila. Pitam se je li to bilo prekomjerno granatiranje?, rekao je potpredsjednik Milinović. Brigadni general Frane Tomičić svoje je suborce pozdravio kao izaslanik predsjednika Josipovića. U   govoru je istaknuo kako je zbog svojih iskustava u Domovinskom ratu Hrvatska ugledan partner u mirovnim misijama i u NATO-u. General  je zahvalio se svim pripadnicima 118. brigade na podnesenim žrtvama, a posebice obiteljima poginulih hrvatskih dragovoljaca.

                                                                                                                H. J.