Tomislav Zrinski ili Gojko Majetić?!

3
Majetić - Zrinski

Hoće li ličko senjski SDP napokon dobiti prvog pravog vođu, čovjeka koji je spreman sve političke manifetluke, trgovanja i podmetanja zapakovati u jednu konzervu i zakopati ju duboko u podnožje političkog smeća, ili će i dalje tandrkati u kaljuži političkog manifetluka, moglo bi se saznati za 15-ak dana.
Unutar županijskog SDP-a pokrenut je izborni postupak za predsjednika te stranke i moglo bi se, do sada viđenim stanjem, reći da je to zadnji vlak kojim se može spasiti rasulo stranke koja je kakva takva protuteža HDZ-ovom političkom monopolu. Moram priznati da godinama gledam taj SDP i ne mogu se oteti dojmu da i on kao i druge političke stranke defiliraju našom županijom i od nje prave prčvarnicu, kokošinjac gdje politički lupeži kojima je politika biznis sve to čine samo zato što su članovi stranaka prodane duše, klimavci, poturice i karijeristi, a ne moralne vertikale društva. Stoga je jasno da čestite, poštene i moralne osobe bez dlake na jeziku ne mogu opstati u društvu kojota i hijena koje se uvlače u staržnjicu voljenih vođa.
Za politiku treba imati tvrdo kuhana …., koju treba provoditi bez filozofiranja, bez vrdanja i izmotavanja i sofističkih objašnjenja. U ličko senjski SDP treba uvesti reda, rada i mira. Bili smo svjedoci koliko je državu koštala višegodišnja šutnja vodećih HDZ-ovaca okupljenih oko Ive Sanadera. Nitko nikada nije ništa zucnuo, osim hvalospjeva. Je li isti scenarij i u SDP-u, ne znam, no ovi izbori zaista bi mnogo toga mogli promjeniti jer zabrinjavajuće je da nitko od članova ličko senjskog SDP-a ne shvaća vlastitu suodgovornost u šteti koju nanose pojedinci. Unutarstranački laveži, prijetnje i političke netrpeljivosti ne bi trebale toliko talasati i plivati po površini, a politički antagonizmi unutar županijskog SDP-a više su nego očiti tako da se vrištanje nesloge osjeti od Novalje, preko Senja i Otočca pa do Gospića.
U borbu za novog ili starog predsjednika upustila su se dva čovjeka: Tomislav Zrinski i Gojko Majetić, dva potpuno različita politička svijeta, kako po političkom svjetonazoru, ali što je još bitnije, po političkom uvjerenju i političkom poimanju socijal demokracije. Za trenutačno „nepodnošljivo stanje postojanja“ unutar SDP nitko nije kriv nego Tomislav Zrinski, predsjednik koji je, kako drži većina SDP-ovog članstva, glavni krivac za sve što se u stranci događa u zadnje vrijeme. Njemu se pripisuje mnogo toga što je navodno radio u rukavicama, ispod stola, ne prezajući i na navodne političke trgovine i ustupke, za što je naravno, kažu poznavatelji političkih zbivanja unutar SDP-a, bio obilato nagrađivan.
Nasuprot njemu, Gojko Majetić je čovjek koji se, mogli bi se reći, „rodio“ s političkim opredjeljenjem kojem je ostao vjeran cjeli svoj vijek. Većina njegovog poslovnog života bila mu je prepletena s političkim djelovanjem kojeg je klesao 60-tih, 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. Nesumljivo, ekonomski stručnjak koji posjeduje znanje i iskustvo, a političku opredjeljenost socijal demokratskoj partiji pokušavao je unatrag 20-tak godina pokazati na svoj način, što mu manje više (ni)je polazilo za rukom.
Ličko senjski SDP-ovci imat će mogućnost opredjeljenja za dva potpuno različita političara, kako po političkom uvjerenju, tako i po političkoj moralnosti. Kako su Zrinski i Majetić sigurni kandidati za novog predsjednika, ne preostaje nego sačekati 25. listopada kada će i započeti izborna kampanja u kojoj će svaki od kandidata pokušati predstaviti svoj politički pogled na budućnost ličko senjskog SDP –a, a 10. studenog županijska organizacija imat će novog, odnosno starog predsjednika. Sve to zaokružit će političkim skupom, konvencijom 24. studenoga u Senju.

Dražen Prša