Tradicija i okusi oživjeli na 19. Eko-etno Gacka manifestaciji

Drugoga dana manifestacije „Eko-etno Gacka“ štandove je izložilo 50-ak OPG-ova i obrta, dok se u natjecanju u spremanju lovačkih kotlića natjecalo 40 ekipa. Ovogodišnja 19. po redu manifestacija priređuje se  pod  pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, financijsku potporu Ličko – senjske županije, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Ličko – senjske županije. Ova dvodnevna etno-gastro manifestacija je  izložbeno – prodajnog i natjecateljskog karaktera, a  najveća je i najposjećenija manifestacija na području Grada Otočca koja svake godine okuplja nekoliko tisuća posjetitelja i izlagača.

Među timovima za kuhanje lovačkog kotlića osim lokalnih ekipa iz Otočca bile su i ekipe s Visa, Imotskog, Siska i Gospića. Izvan konkurencije nastupili su  i dva kulinarska tima iz Županije predvođeni županom Ernestom Petryjem i njegovom zamjenicom Jasnom Orešković Brkljačić. Oni se, kako kažu, ne natječu u kompletnom natjecanju s ostalim ekipama već jedni protiv drugih. Današnju manifestaciju otvorio je župan Petry.

Nastavak ispod oglasa

-Sretni smo i zadovoljni što se ova manifestacija održava po 19. puta. Rekordan je i broj ekipa koje će spremati lovačke kotliće. Ličko-senjska županija natjecala se sa  svije ekipe izvan konkurencije tako da bismo izbjegli eventualne prigovore o plasmanu tih ekipa.  Bila mi je izuzetna čast da sam se u uvodu obratio izlagačima i posjetiteljima. Sa mnom su bili direktorica TZ grada Otočca gospođa Rogić i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac. Otočac i ovaj dio Hrvatske doista imaju što za ponuditi. Kako sam već rekao u ime Ličko-senjske županije pripremamo dva kotlića. Jedan tim vodi moja zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, a drugi ja. Ponavljam da se natječemo izvan konkurencije, ali mi iz Tima 1  imamo iskusnijeg kuhara i lovca Ivana Rukavinu Furcuza. Kušači kotlića reći će na kraju svoj sud, uvjeren je župan Petry.

Kako bi digli moral majstorima koji su kuhali kotliće sve ih je obišla maskirana skupina Gala koje je predvodio njihov druid. Kuharima su davali savjete i nutkali ih čarobnim napitkom kako bi im podigli snagu i raspoloženje. Posvuda gdje su se pojavili izazivali su salve smijeha.

Na štandovima se danas moglo naći mnoštvo proizvoda prepoznatljivih za Gacku dolinu: coklje, torbe, platna i brojne rukotvorine, brojne vrste meda i pčelinjih proizvoda, pekmezi i džemovi spravljeni po starinskoj recepturi i bez uporabe šećera, sokovi, kao i mnoštvo modernijih predmeta i proizvoda načinjenih na tradicijski način i od prirodnih sirovina. Posebno su bili zapaženi štandovi Učeničkih zadruga „Vodarica Marta“ iz Gospića i „Ričina“ iz Klanca. Za dobar štimung pobrinula se Maja Šuput koja je uz prateći bend.

L.O.