„Tragom zbjega lovinačkog kraja“, zajednička manifestacija branitelja i planinara

U rujnu ove godine održat će se obilježavanje još jedne  manifestacije koju svakako treba oteti zaboravu. Članovi Planinarskog društva Željezničar iz Gospića i Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Lovinca će 19. rujna na području Južnog Velebita podno Svetog brda održati će se zajedničku manifestaciju pod nazivom  „Tragom zbjega lovinačkog kraja“. Toga dana će se održati pohod i misa za poginule hrvatske branitelje. 

Planinarski pohod „Tragom zbjega lovinačkog kraja“ pokrenulo je Planinarsko društvo Željezničar 2008. godine, a počasni pohod poginulim braniteljima na Velebitu SJP Grom iz Karlovca i Planinarsko društvo „Gora“ iz Zagreba 2018.

Nastavak ispod oglasa

Zbog epidemiološke situacije ove godine organizatori oba pohoda su se dogovorili da se pohodi održe u zajedničkoj organizaciji, a prema svemu sudeći će tako ostati i ubuduće jer je cilj da se dostojno obilježavaju najteži dani za stanovnike ovog kraja i obrane Domovine Hrvatske. Naime, 24. rujna 1991. godine oko tisuću stanovnika Lovinca, Svetog Roka, Ričica i okolnih sela morali su u zbjeg preko Velebita kako bi spasili svoje živote od razularenih četnika potpomognutim tzv. JNA. One koji to nisu učinili četnici su mučki ubili i zapalili zajedno s kućama. Poznato je da su na Velebitu za vrijeme Domovinskog rata glavne strateške položaje držale specijalne postrojbe MUP-a i Velebitske satnije i da je na obrambenim zadacima poginuo velik broj hrvatskih branitelja. Zato su prije tri godine SJP Grom iz Karlovca u suradnji s Planinarskim društvom „Gora“ iz Zagreba počeli odavati počast poginulim braniteljima na Velebitu na način organiziranog pohoda koji je završavao svetom misom kod Jurjević stanova. Planinarima koji imaju tri i više pohoda dodijeliti će se prigodne značke. 

Ove godine zbog epidemioloških problema pohod neće početi s okupljanjem u određeno vrijeme iz jednog mjesta nego će svaka grupa ili pojedinac dolaziti iz više različitih pravaca: Bunovac, Egeljac, Mali Halan, Libinje, Paklenica…Nakon pohoda na Sveto Brdo (oni koji to žele i imaju fizičke mogućnosti) kod Jurjevića stanova održati će se u 14 sati misa za sve poginule i preminule branitelje Velebita. Polaganje cvijeća, vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika braniteljima izvršit će svaka grupa posebno po dolasku ili povratku.

U ime organizatora Tomislav Čanić pozvao je sve branitelje, planinare i sve ljudi dobre volje da se jave organizatorima pohoda u svojim mjestima kako bi uveličali ovaj događaj. Predviđeno je da se budući pohodi također održavaju svake godine u subotu najbližoj datumu 24. rujna.

L.O.