Trgovačkih prostora sve više, interesa sve manje – pad cijena najma neminovan

0

Ozbiljna kriza posljedica je zastarjele strukture gospodarstva, a uzroci su joj obično u neprimjerenoj ulozi financijskog sektora. Sadašnja je kriza posljedica pogrešnog, liberalnog načina globalizacije. U sadašnjoj krizi nužno je da država pomogne prevladavanju krize. Hrvatski način utemeljenja posebnog fonda za spas posrnulih poduzeća neće potaknuti izvoz, ali će dodatno opteretiti državni proračun i siromašne hrvatske porezne obveznike, smatra vlasnik Lika nekretnina Ivan Bižanović koji smatra kako izlaska iz krize nema bez okretanja proizvodnji.

Kada je u pitanju tržište nekretnina Bižanović kaže kako unatoč smanjenoj potražnji za trgovačkim prostorima Zagreb je krajem prošle godine dobio novih 150 tisuća četvornih metara trgovačkih prostora. Otvoren je prvo trgovački centar Cascade Prebendarski vrtovi u blizini Kaptol centra a nakon toga Garden Mall u Dubravi te West Gate u Zaprešiću. Prebendarski vrtovi najluksuzniji su trgovački centar u Hrvatskoj koji je trendovsko okupljalište odnosno life style trgovački centar. S ta tri trgovačka centra otvorena prošle godine hrvatski je prosjek trgovačkom prostora na tisuću stanovnika 110 četvornih metara čime nije dostignut europski prosjek, odnosno Hrvatska znatno zaostaje za tim prosjekom.
Otvoren je Arena centra u blizini Arene na zagrebačkom Laništu. Tek za kraj 2011. najavljeno je otvaranje trgovačkog centra IKEA-e te za kraj 2012. godine 3D trgovačkog centra.

„Stope nepopunjenosti trgovačkih centara i prodajnih prostora u središtu Zagreba i dalje su vrlo niske. Tijekom prošle godine i početkom ove smanjenje upita za maloprodajne prostore na atraktivnim gradskim lokacijama te se očekuje rastuća nepopunjenost prostora u centru grada i u novim trgovačkim centrima koji se planiraju završiti“, rekao nam je vlasnik Lika nekretnina Ivan Bižanović dodavši da trgovci reagiraju na slabljenje gospodarstva, smanjenjem planova širenja. Dodao je i da su cijene najma već pale od 5 do 15 posto, ovisno o lokaciji. „Na manje atraktivnim lokacijama očekujemo i već bilježimo drastičan pad zakupnina, dok će se na atraktivnim zadržati na relativno stabilnim razinama“, smatra Bižanović.

U Ličko-senjskoj županiji odnosno u Gospiću najavljuje se gradnja nedostajućeg većeg trgovačkog centra, te Aqua parka, hotela, 120 kuća, sportska dvorana i svih pratećih objekata u Širokoj Kuli u blizini Gospića. Kako nam je rekao vlasnik Lika nekretnina investitori su kupili zemljišta te se rješava administracija i dogovori s lokalnom upravom naglasivši kako spora administracija odgađa projekte.
Kada je u pitanju tržište logističkih prostora, za koje je Bižanović podsjetio da je u Hrvatskoj najnerazvijenije od svih tržišta nekretnina, ponuda je nedostatna i zastarjela, nedostaje novih, modernih, dobro opremljenih centara. „Sve je veća potreba za rješavanjem transportne i skladišne tehnologije“, rekao je Bižanović dodajući kako na tržištu nedostaje preko 200 tisuća kvadrata novih logističkih centara. „Cijene najma logističkih centara u Hrvatskoj su visoke u usporedbi s zapadnom Europom, te se kreću od 5 do 7 eura po kvadratu“, rekao je vlasnik Lika nekretnina dodavši kako interes za gradnju logističkih centara u Lici postoji od prošle godine iz razloga što je zemljište relativno povoljno, Lika dobro cestovno povezana sa Zagrebom i morem, te blizine mora, luke Rijeka i transporta kontejnera.

Gorden Knezović
www.business.hr