Tržište nekretnina u 2010.godini

0

Kako se bliži kraj godine vrijeme je da napravimo rezime poslovanja nekretninama u ovoj 2010.godini, a za informacije smo se obratili agenciji Lika nekretnine d.o.o. iz Otočca. U ovoj iznimno teškoj godini na tržištu nekretnina ništa novo, cijene u padu, kupaca malo a promet je pao za 40 posto. Ne može se kazati da je tržište stalo, ali ukupni ovogodišnji promet je manji nego lani za 30 posto, u donosu na 2009. godinu, a 50 posto manji u odnosu na 2008. godinu. Trguje se kao i na ostalom hrvatskom tržištu nekretnina uglavnom ili jeftinim nekretninama ili onim jako skupim i dobrim kojima cijene, unatoč krizi, nisu znatno snižene, a više se trguje rabljenim nego novim nekretninama. Razlog vrlo jednostavan, s vlasnikom nekretnine lakše postignete dogovor nego s graditeljima i građevinskim tvrtkama koje su gradile da bi prodale i zaradile. Cijene stambenih kvadrata uvelike ovise o lokaciji i kvaliteti nekretnine.

Prodaja je pala na svim razinama, pa i onom luksuznijem segmentu. Čak i oni koji imaju novac više ne kupuju nekretnine zbog investicije ili luksuza nego samo ako moraju riješiti stambeno pitanje. Prodavatelji ne žele spustiti cijene, banke teže nego ikad odobravaju nove stambene kredite i tek neznatno snižavaju kamate, a kupci sada znaju što žele pa su postali izbirljivi kada su u pitanju lokacija i kvaliteta.

Većina investitora je pred propasti jer više ne mogu spuštati cijene kvadrata, a ljudi se sve teže odlučuju na kupnju stanova. Još uvijek dobro prolaze samo oni koji su se orijentirali na izgradnju stambenih zgrada s prevladavajućim brojem stanova veličine jednosobnih ili manjih dvosobnih stanova. Naime, to su praktički jedini stanovi koji se prodaju. Činjenica je da cijene mogu spuštati samo investitori koji su financirali projekte bez kredita. Prvi su svoje pogreške priznali bankari i spremni su platiti cijenu svojih zabluda. Pojedine banke razmišljaju o otpisu neprodanih stanova i otvoreno priznaju da su financirale loše, neprofitabilne projekte te da se sada moraju orijentirati na kvalitetne investicije.

Banke koje sjede na hipotekama neprodanih stanova morat će ih prodavati po cijeni kredita koji još nije otplaćen. Novi developeri morat će biti kreativni u smislu onoga što grade dakle, neće se više maksimalizirati broj kvadrata, kao što je do sada bio slučaj, neće se više plaćati očajne cijene zemljišta i kvaliteta življenja će morati porasti. Činjenica da su hipoteke postale vrednije od stanova navodi se kao jedan od razloga zašto bankama nije u interesu pad cijena.

Odstupanja u procjeni pada cijena nekretnina, dijelom su i posljedica hirovitih pristupa izračunu podataka o cijenama stambenih nekretnina na tržištu. Često se, naime podaci o cijenama nekretnina, ne temelje na aktualnim prodajnim cijenama već na procjenama agencija koje se temelje na traženim, a ne dobivenim cijenama nekretnina.

Iste su banke financirale graditelje, građevinske firme i kupce. Banke doslovno sjede na tri grane i pitanje je koju će najprije početi rezati. Mislim da ćemo u idućoj godini svjedočiti čišćenju portfelja banaka. Banke će, ako ništa drugo, morati skratiti jednu od tih triju grana.

Ne postoje naznake gospodarskog oporavka, bilježi se sve veći rast nezaposlenost i sve češća pojava rada na pola radnog vremena te rada na određeno. Dodatni minus građevinarima je potpuno rezanje državnih investicija, koje se neće vratiti sve dok Hrvatska ne uđe u EU i ne povuče novac iz EU fondova. Novi kupci pojaviti će se tek kada se popravi ekonomska situacija na tržištu jer se više ne trguje nekretninama zbog velike zarade, nego se ipak spuštamo prema realnim vrijednostima.

Kada bi se dogodio značajniji pad cijena nekretnina i banke smanje kamate, tržišta nekretnina neće se pokrenuti. Za oporavak su ključni rast zaposlenosti i fiskalna stabilnost a to je moguće tek krajem 2012. i početkom 2013.godine.

Iduća godina biti će godina stagnacije bez velikih planova. U 2011. godine garantirano će biti uveden porez na nepokretnu imovinu i nekretnine jer to imaju sve europske zemlje, za očekivati da iduće godine pravo vlasništva zbog neplaćanja kredita izgubiti nekoliko tisuća građana. Glavni uzrok ne vraćanja kredita biti će rastuća nezaposlenost, dobar dio vlasnika nekretnina biti će u financijskom ponoru. U vlasništvo banaka ove godine prenijeto je nekoliko stotine kuća i stanova zbog ne vraćanja kredita. Tržište nekretnina još nije dotaklo dno, slijedi veći pad cijena početkom godine, a strmoglavi pad u drugoj polovici iduće godine.

Iduća godina biti će iznimno teška godina za privatne agencije, godina opstanka, preživljavanja i godina izazova . Kriza koju više nitko ne može poreći odavno je pokucala na vrata, sada je samo pitanje tko će ju preživjeti, a tko će pokleknuti kao žrtva modernog kapitalizma.

Tržište nekretnina u Ličko-senjskoj županiji

Tržište nekretnina je također doživjelo stagnaciju. Prodaju se jeftina poljoprivredna zemljišta, manje obiteljske kuće, seoska gospodarstva devastirana u Domovinskom ratu, kuće iz obnove ( od izbjeglih Srba ) i manji apartmani na moru .

Cijene su niže za 30 posto od prošle godine, a od objavljene cijene prodajna cijena je znatno manja. Tako stanovi na području gradova Gospića i Otočca u novogradnji prodaju se po cijeni od 950 €/m2 dok za rabljene stanove cijene se kreću od 550 – 800 €/m2, u Senju novogradnja prodaje se od 1150 – 1300 €/m2, a rabljeni od 850 – 1100 €/m2 , u Karlobagu rabljeni stanovi i apartmani u prosjeku su oko 1300 €/m2, dok u Novalji cijena je za novogradnju od 1300 – 1900 €/m2, a rabljeni stanovi i apartmani nude se po cijeni od 900 – 1200 €/m2.

Cijene kuća u prosjeku se kreću u cijeloj županiji od 300 – 700 €/m2 ovisno o starosti, lokaciji, uređenosti i kvaliteti nekretnine .

Cijene zemljišta variraju i to najjeftinije poljoprivredno zemljište je na području Grada Gospića gdje već metar četvorni može se kupiti po 3,5 kn , dok za građevinsko zemljište cijene su od 10 – 40 €/m2 a u centru grada Gospića i do 70 €/m2.
U Senju bilježimo cijene od 15 €/m2 za poljoprivredno pa do 250 €/m2 za građevinsko zemljište, a cijena svakako utječe i na veličinu parcele.
U Novalji poljoprivrednog zemljišta ima od 8 do 20 eura po metru četvornom za maslinike, dok građevinsko zemljište je od 150 – 300 €/m2, ovisno o lokaciji parcele i blizini mora.
Ove godine najviše se trgovalo sa manjim kućama iz obnove ( cijene od 25 do 55.000 €) te poljoprivrednim zemljištem po cijeni od 3 kn do 3€/m2, prodan je i manji broj stanova u Senju po cijeni od 1100 do 1300 €/m2, manji broj apartmana u Karlobagu po cijeni od 11500 – 1350 €/m2. U Novalji se trgovalo sa stanovima i apartmanima iz novogradnje po cijeni od 1300 – 1550 €/m2 a uzimajući u obzir da u Novalji ima oko 2000 novoizgrađenih a neprodanih stanova i apartmana.

Potražnja je i dalje za građevinskim zemljištem i kućama prvog reda do mora, te zemljištem i vikendicama uz rijeke i jezera, te za gotovim projektima – komercijalnim nekretninama.

Posredstvom agencije Lika nekretnine d.o.o. iz Otočca u Liku su uložena znatna sredstva u kupnji obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava i kupnju zemljišta, a kao najsvjetliji primjer navodimo ulaganje i izgradnju u Širokoj Kuli kod Gospića gdje će ulagači iz Izraela počet graditi ekološki Aqua park, u koji se planira uložiti 60 milijuna kuna i bit će to jedna od najvećih investicija u Ličko-senjskoj županiji nakon izgradnje autoceste. Park će se izgraditi na 75.000 četvornih metara. Taj su projekt u Gospiću predstavili izraelski ulagači Nimrod Sofer i Lahov Jaohim, koji su izrazili zadovoljstvo načinom na koji je Grad Gospić odlučio pomoći u realizaciji projekta na Ljubovskoj visoravni, te su istaknuli da je ta podrška jedna od najjačih na koje su do sada naišli u realizaciji svojih investicija u svijetu.

Također prodaju zemljišta bivšeg Bechtelovog kampa austrijskom investitoru koji je namjeravao izgradnju trgovačkog centra , a interes imamo i dalje za izgradnju paletarnog skladišta, benzinskih postaja, auto salona , pansiona – hotela, eko sela, staračkih domova i sl…najveći problem u realizaciji su neuređeni imovinsko-pravni odnosi vlasništva nad nekretninama – kaže Ivan Bižanović vlasnik tvrtke Lika nekretnine d.o.o., a koja je tvrtka
član Vijeća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i član Odbora za medije.

/ bib /