“Tule ” s predsjednicom Vlade

1

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je jučer, 20.veljače2011. u Banskim dvorima UNESCO-ve povelje nematerijalne kulturne baštine svijeta zaslužnima za očuvanje tradicije Sinjske alke i izradbe licitara te povelju ugrožene nematerijalne baštine svijeta zaslužnima za očuvanje glazbenog izričaja “ojkanja”.

“Ponosni smo što je ovo naše nematerijalno dobro neprocijenjive vrijednosti uvršteno u popis svjetske baštine, kao dio naslijeđa i tradicije koji će predstavljati naš identitet i u europskim integracijama”, istaknula je premijerka na svečanosti dodjele plaketa koje je dobilo četrdesetdvoje članova kulturno umjetničkih društava, medičarskih obrta i sinjskog alkarskog društva.

Oglas

Sinjska alka i izradba licitara u studenom prošle godine pridružile su se drugim dobrima hrvatske nematerijalne baštine, već uvrštenima na UNESCO-ov popis – od Feste sv. Vlaha do čipkarstva, podsjetila je premijerka, rekavši da je riječ o dobrima koja značajno pridonose razvoju hrvatskog turizma.

“Pred nama je velika zadaća – da uključivanjem mladih sačuvamo svoje kulturno naslijeđe od nestanka, ali i da ne dopustimo pretjeranu komercijalizaciju”, poručila je.

Na dodijeljenim priznanjima zahvalili su predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipo Jukić, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan i Ivica Dundović iz KUD-a “Radovin”, koje njeguje tradicijske običaje dinarske kulture.

“Zahvalni smo i Vladi i Ministarstvu kulture na angažmanu pri uvrštavanju hrvatskih dobara na UNESCO-ov popis”, rekao je Jukić istaknuvši kako povelje svjedoče o prepoznavanju posebnosti hrvatske baštine u svjetskim razmjerima.

“Ovu tradiciju moramo čuvati kako se ne bismo izgubili kada uđemo u europske integracije”, poručio je Dundović.

U studenom prošle godine viteški turnir Sinjska alka i umijeće izradbe licitara u sjevernoj Hrvatskoj uvršteni su na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, a glazbeni izričaj ojkanja na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine svijeta.

vlada.rh