Tumačenje čitanja 30. nedjelje kroz godinu

0

Najveća je nepravda kad tko od zla djela svog još i korist kakvu ima (narodna poslovica)

Jer ti nisi Bog kom je nepravda mila: zlobniku nema boravka s tobom(Ps 5,5)

Čitanja i riječ Božja i današnje nedjelje obradovala mi je i ispunila srce zadovoljstvom, mirom i radošću. Uvijek moramo učiti ljubiti Boga i braću ljude. Čitanja današnje nedjelje govore o nepravdi, a ispravan put protiv nepravde je prakticiranje Isusovih zapovijedi ljubavi. Uvijek trebamo tražiti Boga među svojom braćom i to poglavito među onim najpotrebnijima i najsiromašnijima. Karitativno i  djelovanje prema socijalno ugroženima temelj je Isusove zapovijedi ljubavi.  Tko ljubi braću shvatio je srce Isusove radosne vijesti koju nam je on donio. U našoj sredini ima i onih koji pričaju ne znam što sve ne. Takvima ponajprije poručujem neka bolje pogledaju u svoj život i svoje dvorište bolje nego u moje. Ne znam kako mogu uopće govoriti o nečemu što ni sami ne znaju? Tako u svojim izjavama postaju smiješni, a poneke izjave graniče sa bolesnim halucinacijama. Moram dragim čitateljima priznati da nisam nikad bio sklon prosuđivati tuđi život kroz tračeve, pa neću ni sada. U  braći po vjeri u zajednici vjernika uvijek postoji sklonost klevetanja i pričanja izmišljotina, koje ponekad prelaze u halucinacije, a halucinacije prelaze u javno sramoćenje tuđeg života i rada pod krinkom evanđeoskog prosuđivanja. Gledaju kako tuđi život nema plodove, a ne žele se za sobom okrenuti pa pogledati svoje plodove. Za drugim je uvijek lakše gledati? Tako u svojim prosudbama stavljaju se na mjesto Božje, jer oni ne mogu plodove vidjeti izvana.

U prvom čitanju iz knjige Izlaska Bog uči svoj narod pravdi dajući im konkretne savjete. Osnovni savjet koji Bog daje jest da se ne nanosi nepravda. Što je nepravda? Nepravda je unatoč očevidnim dokazima ustrajati na naglašavanju loših strana svoga bližnjega, a u isto vrijeme zaklinjati se u vjernost evanđelju i Isusu. No u ovom čitanju misli se više na socijalne nepravde, koje provode moćnici kojima je savjest čini se odavna amputirana. Bog je uvijek nježan i dobar prema siromasima. Uvijek će među nama biti siromaha, stranaca, beskućnika, napuštenih, ljudi koji trebaju naše pomoći. I mi se poput Boga i s njima moramo brinuti i pružati im svoju pomoć i podršku. Bog upozorava vjerske vođe svoga naroda vrlo otvoreno i bez uvijanja:“ Ako ih ucviliš i oni zavape k meni, sigurno ću njihove vapaje uslišati. Moj će se gnjev raspaliti i mačem ću vas pogubiti.“ Još me je jedna rečenica pogodila,a to je ova:“ Ako uzajmiš novca od moga naroda, siromahu koji je kod tebe, ne postupaj prema njemu kao lihvar! Ne nameći mu kamata!“ Ne znam kako je moguće da i u Hrvatskoj postoje ovakve stvari, jer švicarski franak vrtoglavo raste. Ako građani zavape k Bogu sigurno će ih uslišati!? Zato pazite moćnici da ne činite nepravde Božjem narodu, jer naš bog nije Bog komu je nepravda mila!

Psalmist u psalmu ističe:“ Gospodine, hridino moja, utvrdo moja, spase moj.“ U takvim situacijama socijalnih nepravdi ispravno je Bogu vapiti molitvom, jer on na nepravdu ne ostaje ravnodušan. No, ne mislim samo ovdje na socijalnu nepravdu, nego i na sve one naše sugrađane koji su skloni grijesima jezika kao na primjer: sramoćenje, klevetanje i pričanje izmišljotina, ustrajati na negativnostima koje su očito bez temelja i tako dalje. Ja sam stalno u našoj sredini na optuženičkoj klupi od strane ponekih susjeda i kriv za sve i svašta. Pitam se ponekad ima li nade da im savjest ponovno proradi, iako je možda amputirana?

U poslanici Solunjanima apostol Pavao hvali kršćane u njima. Predvoditelji zajednice svojim su uzorom pokazali kako trebaju nasljedovati Gospodina Isusa. Njihova je vjera odjeknula i drugima postala uzor za nasljedovanje. Prve kršćanske zajednice su uzor svim zajednicama koje žele širiti Isusovu radosnu vijest. Kakve su naše kršćanske zajednice? Neću odgovarati na ovo pitanje neka to prosude odgovorni, nego ću napisati tekst jedne SMS poruke koju sam nedavno dobio od nepoznate osobe, a ovim putem se i ograđujem od njezina sadržaja.

Mnogi su svoje mlade živote za domovinu dali,

A neki invalidima postali,

Al nisu znali da mi Hrvati jesmo

Koji vole čast i ne biramo sredstva da dođemo na vlast

Da možemo po zakonu svoj narod krast.

 

 

Što ne može krasti tu problema nema

To se brzo strancu na prodaju sprema.

Još je veća tuga što dio odgovornog puka,

 a među njima Majko i svećenika ima,

Šuti i takve ljude štiti i misle od kakve bi koristi i njima moglo biti?

 

A ostali kažu: Mene briga nije da imam prilike ja bi to mudrije, bolje i prije.

I onako nitko ukradeno vratiti neće.

 Sve se vrti u krug jer takav smo puk?

Gubiti nade ne treba već srcem vapiti Bogu treba.

 Budi molitelj za domovinu i ti.

Naraštaji novi zahvalni će ti biti.“

( U potpisu Današnji S.S.Kranjčević)

Jesu li se političke i vjerske vođe hrvatskog naroda doista „od idola novca obratili Bogu“? Obratite se k Bogu živomu i istinskomu i Isusu koji će vas izbaviti, ako mu se obratite od gnjeva socijalnih i društvenih  nepravdi  što ste ih stvorili.

U današnjem Matejevom evanđelju govori se o dvije zapovijedi ljubavi, koje su slične i jednake. Ljubav prema Bogu jednaka je ljubavi prema bližnjemu. Ako netko tvrdi da ljubi Boga koga ne vidi, a mrzi svoga brata, lažac je kaže sveti Ivan apostol. O ove dvije zapovijedi ljubavi prema bližnjemu visi sav zakon i proroci. Moram priznati dragim čitateljima da su me moderni farizeji sa ovim Isusovim zapovijedima najviše tukli po glavi. Često sam čuo pitanje: Zašto on to piše kad se ni on toga ne drži? Takvima odgovaram da u meni postoji trajno nastojanje da ove zapovijedi provedem u svom životu. Gdje nisam neka mi Bog sudi, a ne dvoličnjaci i licemjeri koji imaju jezik velik kao lopatu!?  Onima koji to prepričavaju već nekoliko godina mogu samo poručiti da pročitaju još jednom jako dobro Isusovu zapovijed ljubavi, pa neka se zapitaju na kojem su putu? Zanima me samo kako tumače činjenicu da redovito odlaze na nedjeljne mise i tvrde da ljube Boga koga ne vide, a sramote svojim jezikom svoga bližnjega i susjeda  koji pokraj njih živi i vide ga svakodnevno? Smatraju se vrlo dobrim vjernicima? Nešto tu ne štima! Zar ne?

 

                                                                                                                                             NjaM