‘Tužit ću gospićku bolnicu, zašto nisu pomogli mojoj djevojčici’

16

“Tužit ćemo gospićku bolnicu! Želim ostavku doktora D. R., ne želim vidjeti da više radi u bolnici, kazala je Marizela Jelić, majka dvoipolgodišnje Antonije Mudrinić koja je u subotu preminula od meningokokne sepse u Gospiću za Agenciju VLM.

Prema preliminarnom obdukcijskom nalazu, bakterijsko trovanje krvi uzrok je smrti male djevojčice koja je preminula u roku od šest sati od primitka u gospićku bolnicu.

Oglas

Roditelji, u tuzi zbog smrti mlađe kćeri te šokirani i zbunjeni načinom Antonijinog liječenja, još uvijek ne znaju odgovor na pitanje što je krenulo po zlu i dovelo do tragedije u kojoj su u utorak na perušićkom groblju pokopali malenu Tonku.

Šamarali se zbog kreveta

Četvrti dan nakon smrti djeteta, majka je policiji dala iskaz zbog šamaranja između doktora D.R. i anesteziologa D.P., koji je u tom trenutku baždario lijek za njezinu kćer. Do fizičkog obračuna navodno je, kako kažu roditelji, došlo jer je Tonka ležala na krevetu intenzivne njege na kojem je netom prije bio pacijent doktora D.R. Zatražio je od kolege anesteziologa objašnjenje zbog zauzeća ležaja. Anesteziolog je ignorirao kolegu baveći se pacijenticom na što mu je kolega zaprijetio šamarom, a naposljetku ga i udario.

Kako bi ih razdvojio, umiješao se doktor S.L. koji je kobne subote oko 10 sati ujutro prvi pregledao djevojčicu.

Poslali je kući jer “ima upalu grla”

Antonija je imala visoku temperaturu 38,4 te je s dijagnozom upale grla puštena kući. Prepisan joj je sirup Cefixim (koji joj je u nekoliko prijašnjih slučajeva pripisivan) te Ibuprofen. Nakon dva sata na tijelu su joj se počele pojavljivati mrlje, pa su je roditelji ponovo odvezli u bolnicu. Dočekao ih je isti doktor, a Antonija završava na infuziji. Roditelji tvrde kako im je dežurna pedijatrica S.Č. kazala kako se zasigurno radi o alergiji na sirup.

Djevojčicu su tada hitno na rukama odnijeli na odjel intenzivne njege gdje su joj po prvi puta izvadili krv. Roditelji su inzistirali da se zove helikopter jer, bez obzira na to što nisu dobili nikakvu informaciju u kako teškom stanju je njihovo dijete, shvatili su da je situacija kritična. Doktorica im je objasnila da bi se helikopter čekao i do sat i pol vremena zbog procedure, te je u subotu oko tri sata popodne naložila hitan prijevoz vozilom Hitne pomoći u riječku bolnicu Kantrida. Netom nakon izlaska iz bolnice, u 15.35 sati djevojčica u vozilu pada u arest, a liječnici u 15.55 sati proglašavaju smrt. Umrla je osam kilometara od gospićke bolnice u koju je vraćena već u 16 sati.

Doktor je samo okrenuo glavu

Antonijina majka nije izbjegla niti ponovni susret s doktorom D.R. dok je u utorak išla po preliminarni nalaz obdukcije.

“Vidjela sam ga na hodniku, pričao je na mobitel. Kada me vidio okrenuo je glavu i krenuo u drugom smjeru. Prišla sam mu, a on me pitao ‘Što sam vam ja kriv? Pa ja sam vam dao saučešće’. Izgubila sam živce i rekla mu da mi njegovo saučešće ništa ne znači”, opisala je susret Marizela Jelić.

Ravnateljica Opće bolnice Gospić Marija Vrkljan Ilijevski potvrdila je da je liječnik D.R., koji u gospićkoj bolnici radi više od 30 godina, dobio opomenu pred otkaz.

“Žalosno je to što se dogodilo jer za to nema nikakva opravdanja. O djevojčici su se brinula tri doktora i dali su sve od sebe kako bi je spasili”, kaže ravnateljica dodajući kako su provedene dvije istrage, jedna zbog šamaranja doktora, a druga oko liječenja Antonije Mudrinić.

“Svi se prave budalama. Nitko mi ništa ne govori. Samo želim znati tko je napravio propust da mome djetetu nije pruženo adekvatno liječenje. Nisam doktor, ali ne vjerujem da se od sepse može umrijeti za šest sati. Želim da odgovorni snose posljedice svojih postupaka. Antoniju ništa ne može vratiti, ali ako šutimo, dogodit će se nekom drugom djetetu”, ogorčena je Marizela Jelić.

Agencija VLM