U 113 dana vladanja Karamarko nije posjetio Ličko senjski HDZ ?!

9

Svjedoci smo kako se već neko vrijeme raspuštaju brojni županijski i gradski odbori HDZ, te smjenjuju vođeći dužnosnici. Spomenimo raspuštanje varaždinskog županijskog i riječkog  gradskog odbora, smijenjivanje predsjednika Mile Biondića, podnašanje ostavke predsjednika HDZ-a Osječko-baranjske županije Tomislava Ivića, i kao najnoviji otpis u otpisima koji slijede, predsjednika  zagrebačkog HDZ-a Ante Zvonimira Golema .

Nitko javno ne želi izreći da Tomislav Karamarko čisti redove preko Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, dok opozicija u toj stranci drži da se Karamarko na taj način obračunava s onima koji ga nisu podržali na stranačkim izborima. Uvijek argumentirano Karamarko koristi isti scenarij raspuštanja ogranaka, jer smjenjujući predsjednike navodi da je uzrok takve „sječe glava“ nerad i nesposobnost predsjednika, njihova samovolja i loša komunikacija s članstvom te pobuna članstva koje je samo prije tri mjeseca te iste ljude izabralo da ih vode. Da nebi došlo do „pobune“ unutar HDZ-a, metodom tišine i dogovora iza zatvorenih vrata u vrhu HDZ-a jedinstveni su u stavu da je riječ isključivo o konsolidaciji i pripremi za lokalne izbore, jer devet mjeseci prije lokalnih izbora ne mogu dopustiti razjedinjenost u HDZ-u, koja sve više bode u oči.

Oglas

U Ličko senjskom HDZ-u izgleda da je sve u redu, niti glasa nije za čuti od ličkih HDZ-ovaca. Do nedavno su mnogi od njih tek napominjali i u šturim izjavama govorili da je sve u redu, nikakvim problema ni traga, i da im nitko nije važniji od predsjednika Karamarka. Kako je Karamarko i službeno najavio da su započeli sa kampanjom za lokalne izbore, ostaje upitnim zar za svojih 113 dana od kad je glavni šef HDZ-a nije našao za shodno posjetiti čelništvo Ličko senjskog HDZ-a, zaviriti u trenutačna zbivanja, za koja u vrhu ličkog HDZ-a kažu da su u najmanju ruku „idilična“. Koliko je ta idila vidljiva, dokazuju brojni primjeri koji i najneupućenijim promatračima nameću zaključak da baš nije onako kako to neki žele prikazati.

Jačina HDZ-ovog biračkog tijela itekako je do sada pokazala svoju snagu i koliko druge stranke prema toj stvarnosti imaju respekt. No ipak, pitanje je kolika je u stvari jačina HDZ-a pred nadolazeće izbore ?!

Jedan od najboljih, pa moglo bi se reći i najstručnijih poznavatelja unutarstranačkih zbivanja u Ličko senjskom HDZ-u nedavno mi je kazao, da ako sadašnja vodeća garnitura unutar ličkog HDZ-a za 75 % ne promjeni način rada, načine vođenja kampanje i pristupa članstvu i biračkom tijelu, sigurno gubi izbore. U to i ja vjerujem, no isto tako vjerujem da će nakon svega što se u HDZ-u do sada dogodilo, sve ostati na istom kad je u pitanju pristup članstvu i vođenje unutarstranačke politike, ili, možda i neće ?!

Da je Milinović izgubio izbore zbog pogrešno vođene kampanje, odnosno da je u svoj tim postavio ljude koji nemaju pojma o načinu izbornog uništavanja protivnika, na kraju se pokazalo točnim. Unatoč tome Milinović, iako mnogi to ne drže tako, i dalje je osoba non grate, političar koji, priznali mi to ili ne, jedini može i treba ostati na čelu najače stranke u Lici, uz temeljito čišćenje svojih suradnika koji mu nerjetko podmeću oguljenu bananu. Možete vi reći što god hoćete, ali Milinovićeva politička snaga itekako je poznata vrhu HDZ-a, što jako dobro zna i sam Karamarko, koji bira vrijeme kako i kada „banuti“ u Liku. Da li slijedi raspuštanje Ličko senjskog HDZ-a, rošade u vodstvu, samovoljnih ostavki, teško je reći, ali po ovome što Karamarko „mic po mic“ radi diljem Hrvatske unutar županijskih i gradskih odbora upućuje na više nego ozbiljno (ne)vrijeme koje slijedi u Ličko senjskom HDZ-u.

Poznavatelji političkih prilika unutar ličkog HDZ-a stava su da se procjenjuje vrijeme kada će Karamarkova garnitura udariti po ličkom HDZ-u, no 113 dana nedolaska u „prjestolnicu HDZ-a“ jednostavno je objašnjenje da svi znaju da Milinović i dalje ima  moć koju je godinama ustrajano gradio, s kojom će, jer njegova politička i fizička snaga još uvijek može itekako dugo trajati, ako „pomete nametnike sa ramena“, pokušati dokazati tko je tko u Lici.

Mnogi će pitati a gdje je u cijeloj ovoj priči Karamarkov pobočnik Barković?! Očito je da je Barković sve karte bacio na stol i da nema političke rezerve, ni mjesta odstupanju, te da mu je namjera do kraja iskoristiti sve političke rafale, uoči početka predizborne kampanje. Da li će Barkovićev oportunizam, otvoreni način političkog ratovanja u unutarstranačkim redovima ličko senjskog HDZ-a biti dovoljan da posiječe staro korijenje, teško je za vjerovati, bez razlike na Karamarkovu podršku, jer stari, iskusni, i politički fajteri Milinović i Jurković očito  spremno, čekaju „gong“ nakon kojega borba mora imati pobjednika…, ili će se suci prikloniti neutralnosti, odnosno već puno puta viđenom scenariju, borbe bez pobjednika.

Dražen Prša