Kalendarski gledano ove godine košnja i prikupljanje sijena u većini područja Like podosta kasne. Po staroj tradiciji sijeno je trebalo biti spremljeno do Svetog Ante, ali ove godine mnogi lički poljoprivrednici do toga dana nisu niti počeli ovaj teški i zahtjevni posao.
Na ličkim imanjima su odavno nestale stožine, tradicionalni način spremanja sijena u „rinfuzi“. Zato se na livadama redovno viđaju velike rolo-bale i manje bale spremljene visoko-tlačnim balirkama. Ove potonje lakše su za rukovanje (12-14 kg) i lako se slažu na sjenicima. Poljoprivrednici već sada tvrde kako će se ove jeseni sijeno prodavati najmanje po kunu, kunu i 20 lipa po kilogramu.
Vješti nakupci iz Dalmacije već sada obilaze Liku i kupuju sijeno čija je cijena kod krajnjih kupaca već prešla dvije kune za kilogram.
U nostalgiji za vremenima kada su se trava kosila, a sijeno prevrtalo i prikupljalo isključivo ručno, ostaje jedan pomalo romantični detalj: nakon završenog posla najveća nagrada vrijednim ljudima bio je san na sjeniku. Na kakvoj deki ili šarenci, u mirisnom sijenu.
L. O.