U Gospiću održana svečana promocija maturanata Strukovne škole Gospić

0

U Pučkom otvorenom učilištu u Gospiću danas je održana svečana promocija maturanata Strukovne škole Gospić generacije 2023./2024.

Svečanosti su nazočili župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković, bivši ravnatelj Strukovne škole Gospić Ivan Orešković, ravnateljica Gimnazije Gospić Anela Serdar-Pašalić te brojni profesori, roditelji i učenici.

Maturantima se najprije obratio župan Ernest Petry.

“Dragi maturanti, dragi učenici Srednje strukovne škole Gospić, kojoj je osnivač Ličko-senjska županija, mogu kazati da smo u ovih tri godine koliko sam župan ulagali maksimalna sredstva kako bi poboljšali kvalitetu školstva na području cijele Ličko-senjske županije, u svih 17 školskih ustanova među kojima je i ova škola.
Ulagali smo sredstva kako bi poboljšali uvjete školovanja. Prije tjedan dana potpisali smo jedan hvalevrijedan ugovor, koji vi nažalost nećete konzumirati, ali generacije koje su sada upisale školu i koje dolaze hoće. Od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo sredstva u iznosu od 2 milijuna eura, a županija će s dodatnih 700 tisuća eura sufinancirati projekt energetske obnove Strukovne škole Gospić i Gimnazije Gospić.
Projekt uključuje novu fasadu, postavljanje fotonaponskih ćelija u cilju izgradnje solarne elektrane, a ujedno će se promijeniti i cjelokupna stolarija, osigurati pristup osobama s invaliditetom koji do sada nije postojao, kao i uređenje unutarnje rasvjete.
Pozdravljam ovdje nazočnog prethodnog ravnatelja gdina. Oreškovića, kao i sve nastavnike i roditelje. S vašom ravnateljicom Barbarom Tomljenović Jurković imamo odličnu suradnju, a u skladu s financijskim mogućnostima uređivali smo praktikume, povlačili sredstva od resornog ministarstva, a jednako tako imamo i planove za nadolazeće generacije kako bi se ova ustanova digla na razinu koja joj pripada.
Jednako tako s ravnateljicom Gimnazije Gospić Anelom Serdar-Pašalić dižemo kvalitetu gimnazijskog obrazovanja, za koju je ove godine jako veliki interes. Kao Ličko-senjska županija mogu kazati da ćemo se maksimalno potruditi da i vi koji ste završili svoje obrazovanje, da vam osiguramo radna mjesta kako bi ostali na ovom živjeti području i kako ne bi iz ovog prelijepog kraja odlazili trbuhom za kruhom.” – kazao je župan Petry uputivši čestitku učenicima, roditeljima i njihovim nastavnicima, ujedno najavivši da će od ove jeseni na Veleučilištu “Nikola Tesla” u Gospiću biti omogućeno studiranje za zvanje magistra ekonomije.

Ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković zahvalila je svima koji su uveličali ovaj trenutak.

“Neizmjerno sam sretna da danas imamo priliku promovirati 104 maturanta, koji su uspješno stekli svoju kvalifikaciju u školskoj godini 2023./2024. Tržište rada Ličko-senjske županije od danas je bogatije za 5 automehaničara, 7 vodoinstalatera, 11 kuhara, 17 ekonomista, 11 tehničara za računalstvo, 18 turističko-hotelijerskih komercijalista, 11 vozača motornog vozila i 24 medicinske sestre-tehničara opće njege.
Dragi maturanti, došli ste do kraja vašeg obrazovanja koje je bilo protkano brojnim emocijama. Vjerujem da ćete se sjećati vašeg maturalnog putovanja, vaše maturalne zabave, svih izleta, vaših simpatija…
Želim uputiti zahvalu vašim razrednicima koji su nastojali utkati u vas ljudske vrednote, isto tako se želim zahvaliti svim nastavnicima koji su se trudili da vas nauče određena znanja i vještine. Danas možete biti ponosni jer sjedite tu gdje jeste, došli ste do kraja jednog putovanja.” – kazala je ravnateljica Tomljenović Jurković.

U svečanom dijelu ceremonije, himnu je otpjevala Karla Adamović, talentirana maturantica 5. m razreda.

Svjedodžbe maturantima uručivane su u posebno svečanom tonu; ravnateljica Barbara Tomljenović Jurković zajedno s razrednicima osobno je predavala svjedodžbe i priznanja, čime su istaknuli značaj ovog trenutka u životima mladih ljudi te im dali priznanje za njihov trud i postignuća.

L.O.