U Gospiću održana tribina „Mladi petak“ s temom: DUHOVNOST I DUHOVITOST

0

Jučer 13.svibnja u dvorani KIC-a održana je tribina „Mladi petak“ s temom: DUHOVNOST I DUHOVITOST. Gosti su bili Željko Pervan i Željko Pažin. U glazbenom dijelu programa nastupio je glazbeno-duhovni sastav  “Angelus”.

Gosti tribine najprije su pogledali kratki film u kojemu sam  zapamtio pitanje: Što si ako nisi Hrvat? Mi se često bojimo svoga identiteta jer mislimo što će drugi o tome reći. Parafraza su to riječi profesora Tomislava Ivančića. Slušateljima se prvo predstavio Željko Pažin poznat javnosti kao autor knjige Duhovitošću do duhovnog zdravlja.

Oglas

„Knjiga je to duhovitih anegdota koja ujedinjuje humor s ozbiljnim meditativnim tekstovima i vrhunskim fotografijama Ive Pervana. Knjiga je oblikovana kao kalendar, tako da svaki dan u godini pruža hranu za dušu.Knjiga želi povesti putem dostojanstva, pravde, ljudskosti, sućuti i povjerenja. Htjela bi tragati za putovima mudrosti, a time i zdravlja duha. U tome je uporna. Najprije duhovitom anegdotom otvori vrata prema mudrosti, a onda meditativnim mislima čitatelja izvede na prostrane vidike života, novih vizija i perspektiva. Autor se pri tome trudio da ne bude nametljiv i da šaljivu anegdotu ne pretvori u jeftino moraliziranje. Da želi samo zdravlje duha, radost i mudrost, dokaz su vrhunske fotografije Ive Pervana.Ovakva knjiga duhovitih anegdota jest presedan. Ona ispunjava određenu prazninu ne samo na našem knjižarskom tržištu, nego i na svjetskom. Rijetko bi se netko usudio povjerovati da je moguće spojiti humor s ozbiljnim meditativnim tekstovima i vrhunskim fotografijama. A to je, čini se, autoru ove knjige uspjelo“ piše u predgovoru ove knjige.

Drugi gost tribine bio je Željko Pervan. On je hrvatski je komičar, scenarist i glumac. Najpoznatiji je po humorističnom showu “Večernja škola”.Pervan je karijeru započeo 1985. na zagrebačkom “Radiju 101”. Godine 1989. prelazi na nezavisnu TV-kuću OTV. Upoznao je Zlatana Zuhrić-Zuhru, s kojim je započeo suradnju na raznim skečevima. Imao je male nastupe i u manje hvaljenom humorističnom showu “Jel me neko tražio?”

U 2008. Pervan je ostao zapažen u medijima zbog humanitarnog čina kojim je pomogao bolesnom hrvatskom branitelju. Srećko Josić, branitelj koji je prošao sva ratišta od Osijeka do Dubrovnika, bolovao je od gangrene i od njega su odustali svi osim obitelji i prijatelja. Sredinom prosinca 2007. nedostajalo je još 80.000 kuna za tretman u Americi. Tada se u cijelu priču uključio Željko Pervan koji je prodao svoj moped i dao mu novac.

“Taj čovjek je prošao sva ratišta, ima dvoje male djece, a sad mu rezuckaju noge malo-pomalo, pa ne mogu mirno gledati takav horor”, rekao je Pervan. Na vijestima je vidio prilog o osječkom branitelju koji boluje od gangrene i treba mu 80.000 kuna za liječenje u SAD-u. Ime mu nije zapamtio, ali je već sljedećeg jutra uplatio potrebni iznos. “Prodao sam motor pa sam imao novac. Nije to ništa posebno.“

U svom duhovitom razgovoru sa publikom u gospićkom KIC-u ponajprije je posvjedočio svoju vjeru u Isusa Krista. Svojim šaljivim izrazom govorio je o današnjoj djeci i svojim iskustvima iz svoje obitelji, te svim okupljenima poručio da to što je netko dobar nije nešto dosadno, nego ono što iznutra ispunjava.

M.Nj.