U kabinetu župana Petryja održana prezentacija projekta „Južni ogranak“, a od danas su bili uključeni i novinari

Poduzeće „Vodovod hrvatsko primorje-južni ogranak“ d.o.o. iz Senja održalo je danas u kabinetu župana prezentaciju projekta pod nazivom „Vodoopskrbni sustav hrvatsko primorje“. Na prezentaciji projekta bili su uključeni svi predstavnici zainteresiranih gradova i općina, predstavnici udruga, političkih stranaka i županijski vijećnici. Prezentaciju je započeo župan Petry.

-Moja inicijativa je bila da djelujemo transparentno. Zato sam Južnom ogranku i predložio da se prezentacija održi ovako javno i uz obaveznu nazočnost medija. U javnom prostoru je već bilo dosta nesuglasica pa sam inzistirao da se svi činbenici trebaju okupiti, definirati svoje stavove i čuti detalje projekta. Govorim u osobno ime jer kao župan nisam do sada upoznat s mnogim detaljima ovoga projekt, rekao je župan Petry.

Nastavak ispod oglasa

Prezentaciju je otvorio direktor poduzeća „Vodovod hrvatsko primorje-Južni ogranak“ Milan Nekić. Pri tome ne nazočnima podijelio zapisnik iz 2021. godine u kojem se vidi da je njegova tvrtka još tada načinila Sporazum o konačnom rješavanju problema vodoopskrbe s Hrvatskim vodama i HEP-om. Uz nekolicinu stručnih suradnika direktor Nekić je potkrijepio stručne analize koje u konačnici trebaju pokazati opravdanost zahvatanja vode rijeke Gacke kod Otočca i izgradnju novo kraka vodovoda koji bi pitkom vodom opskrbljivao Senj, Novalju, Rab i Općine Kolan i Karlobag. Još tijekom prezentacije negodovali su predstavnici udruga i institucija s područja Grada Otočca. Tako se tajnik Udruge „Prijatelji Gacke“ Grga Kostelac usprotivio provedenoj praksi po kojoj projektanti i pokretači ove ideje nisu za mišljenje pitali lokalno stanovništvo, kao niti predstavnike lokalne i regionalne samouprave jer u pripremi projekta nisu promijenjeni Prostorni planovi Grada Otočca i Ličko-senjske županije. Županijski vijećnik i predsjednik GO HSP-a Otočac Berislav Kostelac nije dvojio kako je izgradnjom HE Senj učinjena velika šteta rijeci Gackoj i cijeloj Gackoj dolini.

-Uništeno je više od 20 kilometara rijeka Gacke. To je bio nezapamćeni ekocid. Zato danas niti ne znamo kakav bi turistički potencijal bilo Švičko jezero. U strateškim dokumentima RH stoji kako je iznimno važna potreba obnove starih vodotoka, korita rijeka i vraćanje u njihovo prvobitno stanje. Posebno u okviru eko-mreže „Natura 2000.“. Sve ovo ugrađeno je i u strategiju EU. Ovdje se netko bori za struju, netko za vodu, a mi se zalažemo da nam se rijeka Gacka vrati u svoj stari vodotok. Mislim da ste nam to dužni, rekao je Kostelac.
Predsjednik Županijske gospodarske komore Otočac Joso Brajković naglasio je kako uvažava potrebe stanovništva Gradova i Općina za pitkom vodom, ali…

-Gacka je ultimativni zadatak i ona se ne smije ugroziti u bilo kakvom smislu. Ovdje smo čuli mnogo toga, ali nitko nije govorio kako zaštititi jedno ogromno prirodno bogatstvo. Ja razumijem važnost dopreme pitke vode. Ali se zapitajmo imamo li mi pravo na to isto. Ako se realizira ovo što se ovdje prezentira, Gacke neće biti. Dakle, svaki zahvati na izvorištu, ili u Vivozama bit će njezin kraj. Ako se snizi razina Gacke, mijenja se i njezina prosječna temperatura. Uza sve ovo netko zaboravlja da je upravo rijeka Gacka okosnica gospodarskog razvoja Otočca i Gacke doline. Možda je ovdje nešto drugo u pozadini, ja to ne znam. Da li netko želi zagospodariti ovim područjem pa onda diktirati cijene vode Like, Krbave i Gacke, uz primorje i otoke? To je ružan scenarij, ali smo svjedoci kriminalnih radnju posvuda gdje se kupuju zemljišta. Nadam se da se to kod nas neće dogoditi, ali je pitanje hoće li se dogoditi budućim generacijama, izjavio je Joso Brajković.

Kritikama prezentiranog projekta priključio se i Županijski vijećnik HSU-Ivan Bižanović. Njega je zanimao stav struke vezan uz klimatske promjene i ukupnim iskustvima s izvorima pitke vode, kao i na nužnost da biolozi daju završnu riječ vezano iz biološke minimume rijeke Gacke i njezinih pritoka. Bižanović je također napomenuo kako tvorci studije utjecaja na okoliš neke detalje nisu uključili u realizaciji studije. Bižanović je također ustvrdio kako po broju turističkih projekata mala Općina Vrhovine nadmašuje Otočac.

L.O.