U Novalji održana zajednička pokazna vježba zaštite i spašavanja „Straško 2011.“

Zajednička pokazna vježba zaštite i spašavanja „Straško 2011.“, u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Grada Novalje, održana je 21. svibnja 2011. u autokampu „Straško“ u Novalji. Vježbi su, uz brojne sudionike i goste, nazočili ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, načelnik PU Ličko senjske Željko Jurković te zamjenica gradonačelnika i načelnica Stožera zaštite i spašavanja Grada Novalje Nives Dabo.
Tema vježbe bila je angažiranje i koordinacija žurnih službi u slučaju požara i evakuacije turista u autokampu „Straško“. Za cilj je imala uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih, gotovih snaga zaštite i spašavanja te drugih subjekata koji se mogu uključiti u sustav zaštite i spašavanja, postizanje novih sposobnosti i poticanje izgradnje integralnog sustava zaštite i spašavanja, provjera efikasnosti postupaka utvrđenih Operativnim planom evakuacije i zbrinjavanja turista, provjera koordinacije svih subjekata zaštite i spašavanja u uvjetima velikih nesreća i katastrofa, podići razinu informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata zaštite i spašavanja i postupanju vezanom uz nesreće u slučaju požara, evakuacije i zbrinjavanja unesrećenih u turističkoj sezoni.
Scenarij vježbe:
U ranim jutarnjim satima olujno nevrijeme zahvatilo je područje grada Novalje i izazvalo niz događanja u samom gradu, a najveći udarni val zahvatio je kamp Straško. Strani turist obavijestio je ŽC 112 Gospić da mu je nevrijeme prevrnulo kamp-kućicu i da vidi dim iz obližnjeg restorana u kampu. ŽC 112 Gospić o nastalom događaju obavijestio je DVD Novalju, OKC PULS i HMP DZ Novalja. Zaposlenik kampa Straško obavijestio je ŽC 112 Gospić o istom požaru te da je uočio na prilazima restoranu i drugim objektima u Kampu porušeno drveće, prevrnute kamp-kućice i šatore. ŽC 112 Gospić kontaktirao je ravnatelja Kampa i tražio ocjenu stanja u Kampu. Budući da je stanje u Kampu poprimilo obilježje velike nesreće, ŽC 112 Gospić je o stanju obavijestio gradonačelnika Grada Novalje. Dolaskom na mjesto događaja zapovjednik DVD-a Novalja tražio je ispomoć DVD-a Lun. ŽC 112 Gospić o nastalom događaju obavijestio je županijskog vatrogasnog zapovjednika o stanju u Kampu. Gradonačelnik grada Novalje sukladno Planu pozivanja aktivirao je Stožer zaštite i spašavanja putem ŽC 112 Gospić. ŽC 112 je o događaju obavijestio župana Ličko-senjske županije. Dolaskom gradonačelnika i članova Stožera na mjesto događaja u prostorijama DVD Novalja održana je sjednica Stožera na kojoj su doneseni zaključci da se: izvrše sve pripreme za evakuaciju turista iz Kampa u objekt Osnovne škole i nogometnog igrališta, aktivira Zapovjedništvo CZ i mobilizira postrojba civilne zaštite opće namjene, zatraži pomoć Crvenog križa Gospić, zatraži pomoć u ljudstvu Ronilačkog kluba Novalja, stavi u pripravnost Lučka kapetanija – Ispostava Novalja, stavi u pripravnost brod pomorske policije. Pripremu za evakuaciju odradili su djelatnici Kampa, postrojba civilne zaštite opće namjene, GD crvenog križa Gospić, a morskim putem članovi ronilačkog kluba iz Novalje i brod pomorske policije.

Lika-online.com

Nastavak ispod oglasa