U Novalji predstavljen “sustav navodnjavanja Novaljskog polja”

0

U gradskoj vijećnici predstavnici tvrtke Elektroprojekt d.d. Vladimir Sečen i Nenad Heček održali su prezentaciju projekta ”Sustav navodnjavanja Novaljskog polja”. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Hrvatskih voda, Ličko-senjske županije te Grada Novalje koji s nositelji ovog projekta.
Projekt je obuhvatio prostor veličine 167 ha između Stare Novalje i Caske od čega je 136 ha pogodno za navodnjavanje. Novaljsko polje ima vlastitu vodu koja se na dubini od 12 – 15 metara akumulira iz sliva. S obzirom na veliku propusnost tla i malih količina vode navodnjavanje će se vršiti sistemom ”kap po kap”.
Projekt ”Sustav navodnjavanja Novaljskog polja” planira 5 faza izvedbe a predviđa rekonstrukciju postojećih bunara koji se nalaze u sjeverozapadnom dijelu polja, dopremu vode do postojeće vodospreme te izgradnju sustava cijevovoda kojim bi se, putem gravitacije, voda dovodila do parcela.
Sadašnji postojeći kapaciteti daju 8 litara vode u sekundi. Dovršetkom projekta došlo bi se do količine vode u iznosu od 12 l/sec. Ova količina vode je dovoljna za navodnjavanje površine veličine 50 – 60 ha. Odabir površine koja bi se navodnjavala ovisi o pogodnosti tla, dovoda vode (s obzirom na udaljenost od akumulacije te na nadmorsku visinu) te zainteresiranost samih korisnika.
80 % cijelog projekta financira država a 20 % Grad Novalja i krajnji korisnici.

M.Š.