U NP Sjeverni Velebit uspješno završen ovogodišnji volonterski program

0

U NP Sjeverni Velebit proteklih dana uspješno je završen treći, ujedno i posljednji ovogodišnji ciklus volontiranja pod nazivom „Njegovatelj planinskih biljaka“. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 osmislilo i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova kojim se omogućuje sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode.

U volonterski program u NP Sjeverni Velebit bilo je uključeno ukupno 9 volontera podijeljenih u 3 dvotjedna ciklusa u razdoblju od 20.06. do 14.08.2016. Volonteri su pomagali na obnovi Velebitskog botaničkog vrta na Zavižanu kroz održavanje planinskih biljaka, šišanje trave, pripremanje zemlje, izvlačenje vode iz bunara i fotografiranje biljaka, a smješteni su bili u nadzorničkoj postaji na Babić Siči, na ulazu u Nacionalni park.

Ravnateljica NP Sjeverni Velebit Mirjana Javor ističe: „Velebitski botanički vrt ima ključnu ulogu u očuvanju Velebitskog biljnog bogatstva, kako kroz čuvanje primjeraka rijetkih i specifičnih vrsta, tako i kroz približavanje biljnog svijeta Velebita njegovim posjetiteljima. Budući da Park nema zaposleno osoblje posvećeno isključivo radu u Botaničkom vrtu, potrebna nam je pomoć volontera za njegovo redovito održavanje.“

Evo što o svojim iskustvima prigodom volontiranja u Parku kažu neki od volontera:

„Volontiranje u NP Sjeverni Velebit prilika je za bliski susret s prirodom koju sam do sada vidjela samo iz daljine. Planinski vrhovi viđeni s ceste postali su tlo nad kojim sam hodala, a Velebitski botanički vrt mjesto gdje sam aktivno provodila polovicu gotovo svakog dana. Osim prirode, zaposlenici parka bili su susretljivi i uz pratnju dobrih vremenskih prilika doživjela sam mnogo novih iskustava. Boravak u NP Sjeverni Velebit rado bih ponovila.“ – Ivna Ivanković

„Od malena volim prirodu, a pogotovo planine. One za mene predstavljaju izdržljivost i snagu volje, a nema boljeg osjećaja od dolaska na neki vrh do kojeg si se namučio. Zbog prirode svog studija sam često u prirodi, a zadnjih godinu dana sam otkrila i veliku ljubav prema planinarenju.

Pretražujući na internetu parkove Hrvatske, naišla sam na program volontiranja u njima. Čim sam vidjela volontiranje u botaničkom vrtu na Sjevernom Velebitu odlučila sam se prijaviti istu večer.

Sreća je bila još veća kad mi je iz Parka javljeno da sam primljena. Napokon je došao i trenutak dolaska i počinju moja dva tjedna boravka u prekrasnoj prirodi okružena divnim ljudima.

Dani su nam bili ispunjeni radom u Velebitskom botaničkom vrtu u prvom dijelu dana, a nakon toga je dolazilo istraživanje Sjevernog Velebita.

Glavni razlog mog dolaska je bio da napravim nešto korisno u Parku i da planinarim što je više moguće jer je to bila jedinstvena prilika za tako nešto.

Ljudi iz Parka su nas brzo u sve uputili, napravili su da se osjećamo ugodno i domaće, za ništa se nije bio problem dogovoriti. Od njih smo i dobili neke informacije koje možda ne bi čuli da smo došli samostalno i stvarno su nam uljepšali naš dvotjedni boravak na ovoj divnoj planini. Moram spomenuti i svoje kolegice volonterke s kojima sam se odmah sprijateljila i s kojima sam obišla što je više moguće staza i vrhova i prekrasnih pogleda. Sve u svemu, volontiranje u Sjevernom Velebitu mi je bilo nezaboravno iskustvo i zahvalna sam svima koji su mi to pružili.“ – Sara Iglić

Prijave za ovaj program za 2017. godinu otvorit ćemo krajem ove godine, a prijaviti se možete na adresi:

http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/volontiraj/np-sjeverni-velebit-njegovatelj-planinskih-biljaka/

Pridružite nam se i okušajte se u vrtlarstvu na 1500 metara nadmorske visine! Nije potrebno nikakvo stručno znanje – samo dobra volja i ljubav prema prirodi.

L.O./S.V.