U Općini Gračac vijorit će se i srpska zastava, a natpisi će biti i na ćirilici?

4

Gračac – Vijećnici Županijske skupštine na svojoj sjednici, koja je zakazana za četvrtak, trebali bi usvojiti predložene izmjene i dopune Statuta ovoga tijela. Tim izmjenama regulira se pravo nacionalnih manjina na slobodnu uporabu njihovih znamenja i simbola, kao i na obilježavanje praznika nacionalnih manjina.

Usvajanjem ovih izmjena Statuta primijenile bi se odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Na spomenutim izmjenama i dopunama Statuta Zadarske županije, kojima bi se primijenile odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, već godinu dana inzistiraju županijski vijećnici srpske nacionalne manjine. Štoviše, na zadnjoj, srpanjskoj sjednici Skupštine vijećnici SDSS-a Veselko Ćakić i Dušan Zelić poručili su kako, zbog odugovlačenja s primjenom Ustavnog zakona, do izmjene Statuta neće sudjelovati u glasovanju.

Oglas

Tek nakon ovakvoga pritiska sastao se Odbor za statut i poslovnik Skupštine koji je donio odluku kako će se prijedlog izmjene Statuta naći na dnevnom redu sjednice zakazane za četvrtak. Veselko Ćakić je kazao kako drži da nije bilo potrebe godinu dana odugovlačiti s ovakvom odlukom jer se sve moglo završiti za dva mjeseca. Iako su neki spominjali kako će se usvajanjem ovih izmjena Statuta omogućiti da se na zgradi Županije izvjesi i zastava srpske nacionalne manjine, on to opovrgava. Pojasnio je kako će zastavu, grb i himnu moći koristiti za kulturnih i sportskih manifestacija, svečanosti i za drugih događaja poput svadbi. Ipak, zastava srpske nacionalne manjine mogla bi uskoro, uz hrvatsku zastavu, zavijoriti na zgradi Općine Gračac.

Ta je općina jedina u na području Zadarske županije u kojoj srpska manjina, po popisu stanovništva, ima potreban postotak svojih pripadnika za ostvarenje toga ustavnoga prava. Ipak, prema Ćakićevim saznanjima takav zahtjev još nije upućen, a prije toga trebao bi se izmijeniti i općinski Statut.

Lo/B.P.