U Otočcu o analizi energetskog sektora

0

U Otočcu je održan sastanak odnosno Forum na kojem se predstavila analiza energetskog sustava na području grada Otočca. Grad Otočac je potpisnik Sporazuma gradonačelnika za provedbu mjera energetske učinkovitosti, što je usvojeno na sjednici Gradskog vijeća Otočca a Grad Zagreb u ovome ima ulogu na način da je strukturna potpora izradi projekata odnosno akcijskih planova.

Po riječima pročelnika ureda gradonačelnika Otočca Petra Jankovića, grad je dužan u roku od godine dana izraditi akcijsko plan energetske učinkovitosti za Otočac pri čemu je već potpisan sporazum sa Gradom Zagrebom i Regionalnom operativnom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske koja konkretno radi na ovom planu.

Oglas

Inače, do sredine rujna 2011. godine Sporazum gradonačelnika je prihvatilo 2.867 gradova (29 iz Hrvatske) sa više od 130.000.000 stanovnika. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnici se obvezuju na provedbu konkretnih mjera energetske učinkovitosti kojima će u konačnici do 2020. godine smanjiti emisije CO2 u svom gradu za više od 20% na koliko obvezuje prijedlog Europske energetske politike iz 2007. godine. Predstavljena je analiza kojom se nazočnima pokušalo pokazati i utvrditi što je objektivna snaga, slabost, prilika odosno prijetnja na području energije i prilagodbe klimatskim promjenama na području jedinice lokalne samouprave (grada), jesu li i kako ti faktori povezani te kako i na koji način prepoznati mogući potencijalni razvoj.

Dražen Prša