U Otočcu se gradi i radi

4

Vjerovatno je gradonačelnik Mario Barković jedini gradonačelnik u Ličko senjskoj županiji koji na konkretnim primjerima pokazuje što se i kako se u njegovom gradu gradi i radi.

Nije da se ovim želi Barkoviću podignuti rejting (društveni ili politički) ali zaista je poželjno i nesvakidašnje da se novinari mogu upoznati sa zbivanjima na terenu, za razliku od dosadašnji papirnatih obrazlaganja i uvjeravanja.
Tako su gradonačelnik Mario Barković i župan Ličko senjski Milan Jurković sa suradnicima obišli nekoliko lokacija u gradu Otočcu i prezentirali objekte na kojima se trenutno provode radovi.

U Donjem Gradu, Poljicima, predstavili su novinarima poslove vezane za izgradnju mrtvačnice čiju izgradnju kao naručitelj financira Grad Otočac a izvođač radova je tvrtka „Građevinarstvo“ iz Sv.Ivana Zeline.

– „ u Poljicima gradimo mrtvačnicu vrijednosti 625.000 kuna sa rokom završetka od tri mjeseca. U tijeku je prva faza radova, zemljanih radova. Objekat je specifičan jer je rađen po posebnim konzervatorskim uvijetima, tako da sama crkva neće biti zaklonjena sa nikakvim građevinama, krovovima ili sl. Riječ je o objektu – mrtvačnici – projektu kojega je izradio naš domaći arhitekta Petar Ljubić vlasnik tvrtke „ING-PROJEKT“, koji izradu projekta i nadzora nije naplatio već donirao svojemu gradu“ – kazao je Barković.

Predstavljeni su i poslovi na izgradnji stambene zgrade na Forcuranju, naručitelja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje izvodi „ Građevinarstvo“ iz Sv. Ivana Zeline a čija je vrijednost radova 6,2 milijuna kuna sa PDV-om.

Višestambeni objekt u Otočcu, na Forcuranju, površine je 1.776 m2, zauzimat će površinu 480,60 m2, dok će građevinska bruto površina (sve etaže) iznositi 1.693,00 m2. Neto korisna površina će iznositi 1.212,75 m2. Sastojat će se od 19 stambenih jedinica i pripadajućih spremišta u podrumu. Podijeljena je na 2 ulaza koji su orijentirani prema sjeveru gdje se nalazi prometnica. Stručni nadzor nad radovima provodi tvrtka NOVA – INVEST d.o.o. iz Gospića.

Predstavljeni su i radovi na sanaciji komunalne infrastrukture Otočac – Staro Selo na dionici Otočac – Forcuranje što uključuje infrastrukturne radove na sustavu vodovoda te odvodnje sanitarnih i oborinskih voda u vrijednosti 1.9 milijuna kn.

Izvođač radova je tvrtka Tigra d.o.o. iz Zagreba dok stručni nadzor provodi tvrtka Engrad d.o.o. iz Otočca.
Grad Otočac financira radove na oborinskoj odvodnji u iznosu od 978.054 kn, dok radove na vodovodu sufinancira Grad Otočac u iznosu od 133.703 kn što je 30% ukupnog iznosa cijene radova od 445.676,80 kn. Ostatak iznosa sufinanciraju Hrvatske vode . Grad Otočac sufinancira radove na sanitarnoj odvodnji u iznosu od 70.589,00 kn ili 15 % od ukupnog iznosa vrijednosti radova od 523.639 kn. Ostatak iznosa sufinanciraju Hrvatske vode .

Bila je to prigoda da gradonačelnika Barkovića priupitamo da li ima istine u pojedinim pisanjima da je grad Otočac pred bankrotom.
– „ nije tajna da je čitava zemlja u poteškoćama što se tiče financiranja. Ja sam to i rekao, mi sve novce ulažemo u infrastrukturu u razvoj i u sve ono što je potrebno građanima za kvalitetniji i bolji život. Mi ne razmišljamo o oročavanju novca niti o ostavljanju sa strane iako neki gradovi i općine o tome pričaju. Dakle, naša svrha i namjena je da kroz infrastrukturu i javne objekte osiguramo građanima što bolji i kvalitetniji život. Grad nije pred bankrotom.
Na gradonačelnikovu izjavu nadovezao se i župan Jurković koji je dodao: „ nije važno što piše nego tko piše“.

Dražen Prša