U prostorijama Učiteljskog fakulteta u Gospiću održana komemoracija povodom smrti dr. Manje Frković

0

Oglas

GOSPIĆ – Povodom smrti dr. Manje Frković-Kovačević (82) u prostorijama Učiteljskog fakulteta Rijeka-Odsjek u Gospiću održana je komemoracija kojoj su nazočili njezini suradnici, prijatelji te brojni studenti mnogih generacija.. O uglednoj znanstvenici koja se u akademskim krugovima predstavila sa tri knjige i više tisuća stručnih tekstova najprije su se oprostili dekanica dr. Vesna Grahovac-Pražić  i dr. Dragutin Rosandić. Govoreći o znanstvenim dosezima radova preminule dr.  Kovačević govornici su istaknuli njezina nastajanja da svoje znanje i ljubav prema hrvatskom jeziku prenese na brojne generacije gimnazijalaca i studenata. Biskup dr. Mile Bogović prisjetio se dragocjene pomoći koje je od preminule sugrađanke dobivala Gospićko-senjska biskupije, posebice kroz dugogodišnju suradnju pri realizaciji emisija «Glas crkve u Lici». O gubitku koji je smrću dr. Manje Kovačević zadesio  cijelu Liku i Hrvatsku u ime Ličko-senjske županije govorio je zamjenik župana Milan Krmpotić, dok se u ime Matice Hrvatske Gospić od svoje članice oprostila predsjednica prof. Ana Lemić. Riječi zahvale svojoj sugrađanki na komemoraciji je izrekao gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić.

 

– Postoje ljudi koji su svojim radom i svojim životom svjedočili ljubav prema svojem narodu i Domovini. Takva je nedvojbeno bila i dr. Manja Frković- Kovačević koja je cijeli svoj život darovala ljudima, poglavito učenicima i studentima, svojem Gospiću i domovini Hrvatskoj. Nije se u tim nastojanjima nikada umorila niti pokolebala. Nije sustala niti se pokolebala ni kada joj je bilo najteže. Kada su zbog takvih ideja tisuće Gospićana u ratnom i poratnom vremenu 1945. ubijeni ili prognani. Preživjela je sve to i našla utjehu i nadu, našla je vjeru. Onu istu kojom su naši pradjedovi gradili san o svom jeziku, kulturi i svojoj Domovini. Stajala je naša sugrađanka dr. Manja Kovačević kao svjetionik u mnogim olujama i nedaćama. Trajno i postojano, kazao je između ostaloga gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić opraštajući se od svoje ugledne sugrađanke.

 

Dr. Manje Frković-Kovačević autorica je dvaju stručnih i vrlo priznatih knjiga iz metodike hrvatskog jezika, a lani je promovirala knjigu «Na najvišem valu». Riječ je o zbirci radova koje je dr. Kovačević posvetila serijalu vjerskih emisija «Glas crkve u Lici» koja se već dugi niz godina emitira u eteru Hrvatskog radija-Radija Gospić. Doktorirala je s temom «Teorija književnosti u nastavi» i desetljećima je predavala na fakultetskim ustanovama u Gospiću, Rijeci i Zagrebu.

 

 

M. S.