U sklopu radionica pod nazivom „Od ideje do zalogaja“, Gospić je protekla dva dana domaćin kulinarske seanse. Turistička zajednica Grada Gospića organizirala je dvodnevnu edukaciju namijenjenu lokalnim ugostiteljima. Jučer je edukacija održana u Kulturno Informativnom Centru, a predavanje na temu „Sigurnost hrane“ održao je mag. ing. specijalizant kontrole kvalitete hrane Joško Bekavac. Također su održana predavanja na teme poput „Vještine, kompetencije, sposobnost slastičara“ koje je održala chef Antonija Nikolić i „Gljive Like“ koje je prezentirao Ivan Golac.
Danas je, u novoopremljenom kabinetu za kuhanje Strukovne škole Gospić, održana praksa tijekom koje su nazočili ličko-senjski župan Ernest Petry, zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević, a u ime organizatora ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković i direktorica Turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić.
U uvodnom dijelu, predstavljeno je predjelo gnudi od ličke skute s crnim tartufima od strane exquisite master chefa Ivica Katića i exquisite chefa Ivana Temšića. Oni su danas, nakon jučerašnjih predavanja, zajedno s učenicima pripremili vrlo zanimljiva jela od tradicionalnih lokalnih namirnica, upakiranih u moderno ruho.
Župan Petry istaknuo je važnost radionica poput ove za unaprjeđenje deficitarnih sektora kao što su turizam i gastronomija.
-Iznimno cijenimo ove inicijative koje nas usmjeravaju prema deficitarnim strukama, posebice u sektorima turizma i gastronomije. Kao županija, trenutno smo angažirani na projektu Centra za razvoj na brdsko-planinskom području. Jedan od ključnih modula tog centra bit će fokusiran na kulinarsku ponudu i edukaciju. Na taj način planiramo standardizirati ‘lički tanjur’ koji će uključivati tradicionalne specijalitete. Ovo je prilika da svi vi koji ste stručnjaci u kulinarskom sektoru sudjelujete u oblikovanju naše gastro-ponude. Hvala svima na uloženom trudu, a posebno učenicima i njihovim nastavnicima, kazao je Petry.
Kao kruna događanja, posluženi su janjeći kotleti s domaćim medom i svježim začinskim biljem, dok je desert bio tart s kremom od ličke base. Događaj je okupio predstavnike gotovo svih turističkih zajednica ličkog područja i brojne ugostiteljske djelatnike, potvrđujući time važnost i potencijal ovakvih inicijativa.
L.O.