U tijeku su velika ulaganja u vodoopskrbu i aglomeraciju u Ličko-senjskoj županiji

0

Ličko-senjske županije danas je bila domaćin sastanka na kojem je uz ličko-senjskog župana Ernesta Petryja nazočio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima te gradonačelnici i načelnici s područja ličko-senjske županije. Župan Petry je istaknuo kako će se razgovarati o stanju izrade projektne dokumentacije za smanjenje rizika od poplava, ulaganjima u sustave javne vodoopskrbe, smanjenju gubitaka u vodoopskrbnoj mreži i vodoistražnim radovima, zatim o ulaganjima u sustave javne odvodnje i o EU projektima.

Predstavnici Gradova i Općina su detaljno informirali Hrvatske vode i župana Petryja o problemima s vodoopskrbom i odvodnjom na svojem području, tijeku i dinamici započetih radova i planovima za budućnost. Stručni tim Hrvatskih voda saslušao je ovu problematiku, odgovarao na sva pitanja i primjedbe, nakon čega je direktor Zoran Đureković dao izjavu za novinare.

-Na svim područjima Ličko-senjske županije evidentni su gubici vode, posebno na području Udbine, Plitvičkih Jezera i Brinja. Dodatno smo raspravljali o aglomeraciji područja Plitvičkih Jezera jer tome području dajemo veliku pozornost. Tamo treba projektirati oko 85 kilometara novih kolektora i dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Zbog povećanog broja posjetitelja nacionalnom parku cilj nam je dugoročno riješiti taj problem i zaštititi sve vodonosnike. Koncem godine se završava prethodni projekt i ove godine očekujemo nove pozive i prijave projekata po pitanju aglomeracije. Za taj projekt ćemo se zajednički javiti mi iz Hrvatskih voda zajedno s korisnikom kako bi ta prijava bila što uspješnija. Odmah nakon odobrenja sredstava krenut ćemo u aglomeraciju toga područja. Cijena projekta iznosit će oko 400 milijuna kuna.

Već se uspješno izvodi aglomeracija za područje Novalje koja će stajati također 400 milijuna kuna. Mi moramo dovesti vodu u podvelebitsko primorje iz pravca Zadra i postignuta je suradnja sa Zadarskim vodovodom da bi na taj način naselja oko Karlobaga dobila vodu. Započelo se s rješavanjem problema oborinskih voda i poplava na području Gospića. Već su učinjeni konkretni koraci u tom smislu. Pri tome nismo zanemarili komponentu obrane od poplava pa smo danas govorili o uređenju rijeke Novčice gdje će se uređivati obala i graditi šetnica, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković

Župan Ernest Petry pozdravio je navedena nastojanju da bi se što kvalitetnije riješili navedeni problemi vodoopskrbe i aglomeracije na području Ličko-senjske županije.

-Moram istaknuti izvrsnu suradnju s Hrvatskim vodama, kao i odličnu potporu Vlade RH. S Gradom Gospićem priprema se dokumentacija koja će dugoročno riješiti problem poplava i oborinskih voda. U tijeku su izmjene i dopune Prostornog plana kojega je Grad Gospić već usvojio za trajno rješavanje problema bujičnih poplava na širem području Pazarišta. U ovom smislu najveći problem je potok Tisovac, ali i potoci i bujice na području Brušana. Zato sam uvjeren da ćemo u sljedećim godinama trajno riješiti ove probleme, rekao je župan Petry.

L. O.